Select Page

ŽZH: 5 novozaraženih, korona u staračkom domu u Grudama

ŽZH: 5 novozaraženih, korona u staračkom domu u Grudama

Zavod za javno zdravstvo ŽZH je izvjestio da je u protekla 24 sata na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa  testirano 29  osoba, od čega su 2 osobe retestirane. „Prema rezultatima Zavoda za mikrobiologiju i molekularnu dijagnostiku Sveučilišne kliničke bolnice Mostar do 12 sati, registrirano je 5 novozaraženih osoba na prisustvo koronavirusa, iz Širokog Brijega 2 (1 muška i 1 ženska), Gruda 3 ( 1 muška i 2 ženske) osobe“, priopćeno je iz Zavoda.

Tijekom vikenda u Klinici za infektivne bolesti Sveučilišne kliničke bolnice Mostar od COVID-19 preminule su 3 muške osobe iz Ljubuškog, rođene 1931. ,1940. i 1954. godine.                                    

Od prisustva koronavirusa oporavilo se 13 osoba, iz Širokog Brijega 2, Ljubuškog 9, te Gruda i Posušja po 1 osoba.

U samoizolaciji nalaze se 492 osobe, dok je 10 osoba izašlo iz samoizolacije. Na području Županije Zapadnohercegovačke na prisustvo koronavirusa pozitivno je 280 osoba: Široki Brijeg – 73, Ljubuški – 119, Grude – 74 i Posušje – 14.

Korona u staračkom domu u Grudama

„U proteklom vikendu u Županiji Zapadnohercegovačkoj dogodio se prodor COVID-19 virusa u Dom za starije i nemoćne “VITA“ u Grudama. Nakon potvrde prvo zaražene osobe PCR testom učinjen je epidemiološki izvid, testirano je osoblje i korisnici doma, te su zaraženi odvojeni od zdravih korisnika. Od ukupno zaraženih 19 korisnika jedna starija ženska osoba je zbog srednje teške kliničke slike i komorbiditeta upućena u COVID bolnicu SKB Mostar te je prema posljednjim informacijama stabilna, a drugi štićenici su pod zdravstvenim nadzorom i njihovo zdravstveno stanje je prema informacijama medicinskog osoblja dobro.

Prema trenutnim informacijama prodor u starački dom se dogodio preko asimptomatskog osoblja što bi u narednom periodu trebalo i potvrditi zaključivanjem epidemiološkog izviđaja. Odmah po potvrdi prodora virusa učinjena je protuepidemijska dezinfekcija i sve druge mjere potrebne za zaustavljanje širenja virusa Domom za starije i nemoćne, “VITA“ Grude“, priopćeno je iz Zavoda.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading