Select Page

ŽZH proglasila stanje prirodne nesreće

ŽZH proglasila stanje prirodne nesreće
Danas je u zgradi Vlade ŽZH u Širokom Brijegu, nakon održane sjednice Stožera civilne zaštite ŽZH, održana konferencija za medije, na kojoj su se prisutnim predstavnicima medija obratili zapovjednik Stožera i predsjednik Vlade Zdenko Ćosić te član Stožera i ministar zdravstva, rada i socijalne skrbi ŽZH Tomislav Pejić.

U svojoj izjavi predsjednik Ćosić je kazao kako je, nakon Izvješća o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u Županiji, razmatran prijedlog Kriznog stožera Ministartva zdravstva, rada i socijalne skrbi da se na području Županije proglasi stanje nesreće, obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju. Taj zaključak je usvojen i poslan na Vladu, koja će o istom odlučiti na sjednici koja je uslijedila nakon konferencije.

Smisao proglašenja stanja opasnosti jeste da se svi potencijali i sve službe, od ministarstava, tijela uprave, lokalnih stožera do onih organizacija na području naše Županije s kojima Uprava civilne zaštite ima ugovor o zajedničkom djelovanju u slučaju potrebe spašavanja ljudi i materijalnih dobara, stave u funkciju, pojasnio je Ćosić.

Ministar Pejić je informirao prisutne o situaciji s brojem zaraženih u protekla 24 sata, kazavši kako u navedenom periodu ima 49 novooboljelih osoba, što znači da je 351 osoba na području Županije zaražena korona virusom.

U protekla 24 sata imamo također 14 osoba koje su se oporavile, ali nemamo ni jedan smrtni slučaj uzrokovan korona virusom. U prethodnom periodu od 15 dana u prosjeku dnevno imamo 32 novooboljele osobe, imamo 43 testirane i negativne osobe, iz tog razloga je Krizni stožer Ministarstva zdravstva, rada i socijalne skrbi predložio da se proglasi stanje prirodne nesreće, kako bi se maksimalno mobilizirale sve institucije na području Županije koje su, što direktno što indirektno, uključene u rad Stožera i provođenje svih mjera koje je Stožer predložio ili naredio u proteklom razdoblju.

Pejić je kazao kako je prosječna dob oboljelih 30 godina, koji donose virus u svoje obitelji, prenose ga na starije članove obitelji, što bi moglo dovesti do porasta broja oboljelih starijih osoba u našoj Županiji, a posljedično bi time bio opterećen cijeli zdravstveni sustav, osobito SKB Mostar koja bi bila preopterećena brojem osoba čije stanje zahtijeva hospitalizaciju. Također, razmatrat će se odluka o reduciranju, pa i ukidanju svadbenih, ali i svih drugih svečanosti koje su najveći izvor ne zaraze, nego širenja zaraze korona virusom, priopćeno je na službenoj stranici Vlade ŽZH.

*Napomena: Na ovu konferenciju za medije konferenciju za medije nije upućen poziv mnogim medijima, što uključuje i redakciju portala Jabuka.tv.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading