Select Page

ŽZH: Utvrđen Proračun u iznosu od 91.920.994,00 KM

ŽZH: Utvrđen Proračun u iznosu od 91.920.994,00 KM
Proračun Županije Zapadnohercegovačke (ŽZH) usvojen je u ponedjeljak na trinaestoj redovitoj ovogodišnjoj sjednici Skupštine ŽZH održanoj u Širokom Brijegu.

On je utvrđen u iznosu od 91.920.994,00 KM, rashodi i izdaci iznose upravo spomenutih 91.920.994,00 KM, ukupni prihodi su projicirani na 90. 920.994,00 KM. Prihodi od poreza iznose 80.941.894,00 KM, a neporezni prihodi se ogledaju u iznosu od 8.849.100,00 KM.

Prema riječima ministra financija ŽZH Tonija Kraljević proračun je u odnosu na prošlogodišnji povećan za 3 mlijuna i 50 tisuća maraka. 

Mislim kako je proračun realan i izvediv. Idu tu uvijek pitanja je li socijalan ili razvojan. Itekako je socijalan, a isto tako poprima i te razvojne dimenzije. Imamo uvećanje poticaja za poljoprivredu i ruralni razvoj. Što se tiče socijale, zaštite branitelja i slično izdvojit ću da se dodaje još 400 tisuća maraka za dodatak braniteljima, kazao je ministar Kraljević medijima ističući i značajna izdvajanja za nabavku udžbenika.

Uvećali smo subvenciju prijevoza učenika na milijun i 100 tisuća maraka. Tu je i nastavak jednog dobrog projekta, a to je nabavka udžbenika za što je predviđeno 400 tisuća KM, dodaje Kraljević.

Uvećanja naknada za rodilje u prvim danima 2020. godine

Jedan od konkretnijih primjera konkretne pronatalitetne politike je i uvećanje naknada za nezaposlene rodilje za što će biti izdvojeno milijun i 300 tisuća KM.

Najbitnije je ono što se kreira u proračunu. Tako da mi već možemo preko ministarstva rada i socijalne skrbi u prvim danima nove godine uvećati naknade za rodilje koje nisu u stalnom radnom odnosu. Do sada je to bilo sumarno bilo 2.000 KM, a sada očekujemo povećanje na 2.500 KM, ističe ministar Kraljević dodajući kako Vlada objeručke prihvaća ovaj prijedlog.

Mi i dalje nastavljamo ovim konsolidirajućim tijekom. Možda nekome ovo izgleda dosadno, ali uvijek ističemo ovo konsolidiranje. Kad sam došao u ministarstvo financija dugovi su bili iznimno visoki. Sada se vidi smanjivanje dugova, istaknuo je Kraljević uoči sjednice Skupštine.

Pticaji gospodarstvu, poljoprivredi…

ŽZH među prvima u Federaciji BiH donosi proračuna za 2020. što po strani stavlja privremeno financiranje. Predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić istaknuo je kako usvajanje proračuna ukazuje na stabilno stanje u županiji.

Vidjeli ste da je proračun županije za 2020. negdje oko 92 milijuna KM. Porast je prihodovne strane. Paralelno s tim imamo i na rashodovnoj strani određene pomake. Prije svega vezano za plaće svih korisnika proračuna, imamo također povećane izdatke za poticaje u poljoprivredi jer je ne želimo da se poljoprivreda tretira kao pitanje socijalne politike, kazao je Ćosić dodajući kako su tu još povećanja za poticaje u gospodarstvu koje je ključ proračuna, ali i života u županiji.

Spominjem i da smo imali i olakotne odluke bitne za u naše poduzetnike. Tu je naša izmjena zakona o sudskim pristojbama koje smo prepolovili, dodao je predsjednik Vlade ŽZH Zdenko Ćosić uoči sjednice Skupštine.

Lovrić imala četiri amandmana, Bukmir tražio da se Proračun ubuduće usvaja do 15. prosinca

Na sjednici Skupštine bilo je prisutno 20 od 23 zastupnika, čime je utvrđeno da postoji kvorum za donošenje Odluke o usvajanju Proračuna ŽZH za 2020. godinu.

Proračun za 2020. godinu je na kraju usvojen uz jedan glas protiv (Marija Lovrić – HSP AS) i jedan glas suzdržan (Zvonko Jurišić HSP BiH).

U raspravi o Prijedlogu Proračuna ŽZH za 2020. godinu pojedini zastupnici su iznosili svoje primjedbe i sugestije o nekim stavkama Proračuna tražeći od ministra obrazloženje za njih.

Zastupnica Marija Lovrić je podnijela četiri Amandmana na Proračun ŽZH za 2020. godinu koje Vlada nakon određene stanke uz obrazloženje nije prihvatila. Zastupnici su glasovali o svakom Amandmanu posebno te ih većinom glasova nisu prihvatili.

Zastupnik Dobroslav Bukmir (HDZ 1990) imao je prijedlog da se ubuduće Proračun usvaja do 15. prosinca, a ne pred kraj godine, kako bi zastupnici mogli ići na odmor, ili proslavu Nove godine.

Prijedlog Zakona o izvršavanju Proračuna Županije Zapadnohercegovačke za 2020. godinu (hitan postupak) kao četvrtu točku, također je predstavio potpredsjednik Vlade ŽZH i ministar financija Toni Kraljević naglasivši kako ovaj Zakon uvijek prati Proračun, odnosno precizira njegovo izvršavanje.

Točka dnevnog reda je usvojena uz jedan glas suzdržan (Marija Lovrić).

Pogledajte izgled Proračuna ŽZH za 2020. godinu.

Jabuka.tv

OGLASI

Loading