Select Page

111. rođendan škole u Viru

111. rođendan škole u Viru

Jučer je u Osnovnoj školi Franice Dall’era u Viru održana svečanost u povodu 111. rođendana škole.

Kroz školsku godinu koja se bliži kraju učenici su stjecali znanja i vještine, ali su sudjelovali i na različitim izvannastavnim aktivnostima te športskim natjecanjima. Za sam dan održavanja školske priredbe ostavljene su finalne utakmice u nogometu, koje su odigrane na školskom igralištu prije svečanosti. Potom su se učenici premjestili u salu za svečanosti gdje je uslijedilo dodjeljivanje nagrada za osvojeno 1. mjesto na školskom natjecanju u različitim disciplinama, što je održano ranije. Uručene su nagrade učenicima koji su postizali zapažene rezultate na različitim natjecanjima, a pohvalnice su dobili naravno i najbolji učenici. Tako su nagrađeni najbolji među učenicima 5-tih, šestog, sedmog razreda, dok su pohvalnice dobili svi osmaši koji su u kroz sve razrede prolazili odličnim uspjehom. Po prvi put ove godine uručeno je priznanje učenicama koje su ponijele titulu ponosa generacije zbog svojih postignuća. To su Anamarija Budimir i Kristina Galić, dok je za učenicu generacije proglašena je Magdalena Čamber.

Program je bio doista sadržajan. Izmjenjivale su se recitacije, pjesme, igrokazi, plesne točke. Iskreno, kako to samo djeca znaju upućivane su neskrivene poruke. Osmaš, mladi guslar Ante Tolo na rastanku s osnovnom školom kroz guslarsku je pjesmu ispričao svoje putovanje kroz školske klupe. Sjetio se on pojedinih učitelja te učeničkih snalaženja , izmamivši osmjehe i buran pljesak na kraju. Na bini je priređena i scenografija koja je uz učenički nastup prizivala demografske promjene u Viru, ukazujući na problem sve manjeg broja djece u ovoj školi. Ali ovo je bio dan za zabavu kojoj je pečat dao i ovoga puta Ivica Bago. Svojim nastupom je oduševio i učenike a i one starije. Ispunio je svoje obećanje dano na prošlom susretu kada je obećao CD-ove koje je ovom prigodom i uručio. Ova je priredba imala i humanitarni karakter. Na prodajnom štandu moglo se kupiti rukotvorine članova Udruge djece s posebnim potrebama i Udruge invalida Posušje. Prihod je namjenjen gradnji kuće za obitelj Petričušić s trojicom sinova u invalidskim kolicima.

Ova je priredba još po nečemu posebna. Pred kraj programa predstavljena je kratko knjiga kulinaskih recepata Franice Dall’era. Došavši do bilježnice ravnateljica Mirjana Mikulić uz ohrabrenje mjesnog župnika don Ilije Drmića dala tiskati knjigu kako bi dotrajalu i očito često prelistavanu bilježnicu trajno sačuvala. Napravljen je preslik listova s receptima i uz ilustracije te popratni tekst o Franici, njezinom životu i plodonosnom djelovanju u Viru i razvoju školstva u Viru općenito, što se može naći u ovoj knjizi. Za njezino izdavanje zaslužni su sponzori te su im uručene zahvalnice. Riječ je o ljudima iz Vira koji žive u Viru, Posušju ali i Hrvatskoj. Knjiga se posimboličnoj cijeni od 10 KM može nabaviti u školi te u župnim uredima u Viru i Zagorju.

OGLASI

Loading