Select Page

13. sjednica OV Posušje: Vijećnici ponovno aktualizirali pitanje izgradnje novog graničnog prijelaza u Osoju

13. sjednica OV Posušje: Vijećnici ponovno aktualizirali pitanje izgradnje novog graničnog prijelaza u Osoju

Jutros je održana 13. sjednica Općinskog vijeća općine Posušje. Započela je Aktualnim satom, odnosno vijećničkim pitanjima.

Za istaknuti je ono vezano uz Granični prijelaz Osoje. Naime, vijećnici su ponovno aktualizirali pitanje izgradnje novog graničnog prijelaza u Osoju. Podsjetimo, Posušani, ali i svi putnici koji prelaze preko općine Posušje u susjednu Hrvatsku i obratno, godinama su suočeni s problemom prelaska granice zbog neadekvatne infrastrukture s bosanskohercegovačke strane. U ljetnim mjesecima ovaj problem eskalira do te mjere da se čeka satima na visokim temperaturama, uglavnom na ulazak u Republiku Hrvatsku. No, sudeći prema najnovijim pritužbama stanovništva, nažalost ova situacija se počela događati i van turističke sezone, što je svakako alarm za njeno hitno rješavanje.

Općina Posušje je još unatrag nekoliko godina rješila sve obveze koje su pred nju stavljene, u sklopu pripremnih radnji gradnje novog graničnog prijelaza. Riječ je o uspješnom rješavanju postupaka iz područja imovinsko-pravnih odnosa, što je bio preduvjet bilo kakvog početka planiranja ove aktivnosti. Daljnji koraci su u nadležnosti Uprave za neizravno oporezivanje. 2020. krenula je procedura raspisivanja natječaja za izvođenje radova, no nažalost ni dvije godine poslije radovi još nisu započeli.  Ovako stanje ne šteti samo stanovništvu Posušja i putnicima na proputovanju, već i posuškom gospodarstvu koje se ionako već moralo suočiti s utjecajima nedaćama s globalne razine. Stoga je upućen apel nadležnim institucijama da se ubrzaju procesi o kojima ovisi realizacija ovoga za Posušje i njegove žitelje vrlo važnog projekta.

Od ostalih vijećničkih pitanja izdvajamo pitanje vezano za postavljanje prometne signalizacije na novosagrađenoj ulici na predjelu Mokrog Doca i rekonstrukcije jedne od najduljih ulica Fra Petra Bakule, koja povezuje južnu obilaznicu i središte Posušja. Načelnik Ante Begić odgovorio je kako je u izradi elaborat stručnih službi te po njegovoj izradi pristupit će se postavljanju horizontalne i vertikalne signalizacije. Nadalje je rekao kako je bitno ovaj posao završiti i zbog gustog prometa, ali i sudionika u prometu, posebno djece, koja svakodnevno idu na trening na obližnji stadion ili čekaju školske autobuse na obližnjem stajalištu. Po pitanju ulice Fra Petra Bakule, rekao je kako je završen natječaj te da treba sačekati još rok žalbe, a potom, ako bude sve po planu, slijedi potpisivanje ugovora i početak radova u sljedećem mjesecu.

U nastavku sjednice razmatrano je godišnje Izvješće o radu PU Posušje i Službe za zapošljavanje u 2021. Kako je navedeno, u protekloj godini PU Posušje zabilježila je 50 prijava narušavanja javnog reda i mira, što je sedam slučajeva manje nego godinu prije. Evidentirano je i 156 pometnih nezgoda te 57 kaznenih djela od čega njih 77% je rasvjetljeno.

Kada je riječ o Službi za zapošljavanje novoprijavljenih u protekloj godini je 680, dok je njih 528 pronašlo posao. Među nezaposlenima prednjače trgovci te ekonomisti i sa srednjim i visokim obrazovanjem. Slijede ih osobe sa završenom gimnazijom i frizerskom školom. Najmanje prijavljenih u Službu za zapošljavanje je onih sa završenim tehničkim smjerovima, područje građevinarstva, strojarstva i informatike.

Vijećnici su na ovoj sjednici usvojili i Izvješće o ostvarenju Programa rada Općinskog vijeća općine Posušje za 2021., Program rada Općinskog načelnika općine Posušje za 2022. godinu, Izvješća o radu radnih tijela Općinskog vijeća za 2021. godinu te Prijedlog Zaključaka o davanju ovlasti Općinskom načelniku općine Posušje.

Iz područja urbanizma, katastra i imovinsko-pravnih odnosa usvojene su sljedeće točke:

– Prijedlog Odluke o zamjeni nekretnina-zemljišta

– Prijedlog Odluke o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Bakule-Cvitkuše)

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dpune regulacijskog plana POSUŠJE  (Jukića Doci-južni dio)

– Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana BAGE-BAGINA DOLA

– Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana MOKRI DOLAC-JUGOZAPADNI DIO

– Prijedlog Odluke o usvajanju izmjene i dopune regulacijskog plana ČITLUK (most na Ričini-raskrižje Tomislavgrad-Vir)           

OGLASI

Loading