Select Page

14. SJEDNICA OV: Rekonstrukcija asfalta i gradnje nogostupa od hotela do nove osnovne škole

14. SJEDNICA OV: Rekonstrukcija asfalta i gradnje nogostupa od hotela do nove osnovne škole

Jutros je u općinskoj vijećnici održana 14. sjednica OV-a. Započela je Aktulanim satom, odnosno vijećničkim pitanjima.

Jedno od njih bilo je vezano za sistematski pregled djece 6. razreda osnovnih škola. Naime, Vijeće je prethodno podržalo inicijativu da se početkom školske 2021./22. za djecu koja prelaze iz razredne u predmetnu nastavu organizira pregled, no zbog pandemijskih uvjeta to nije bilo izvedivo. Objavom prestanka stanja nesreće u ŽZH proteklog mjeseca ponovno se pokrenula navedena inicijativa. Jedan od prijedloga koji se danas mogao čuti bilo je organiziranje sistematskog pregleda odmah nakon onoga predviđenog za buduće prvašiće.

Također je upućen prijedlog, s obzirom na skoro otvaranje nove osnovne škole, o dodatnim sigurnosnim mjerama u prometu u vidu ostavljanja usporivača na prometnicu u blizini škole, kako bi se djeci osigurao što sigurniji prelazak ceste. U istu svrhu, rečeno je i kako je uprava središnje osnovne škole s PU Posušje dogovorila nazočnost prometne policije u vrijeme dolaska i odlaska djece s nastave.

U odgovoru na ova dva pitanja, odnosno sugestije, načelnik Begić je predložio da s ravnateljem središnje OŠ g. Širićem organizira sastanak kojem će nazočiti i ravnatelj Doma zdravlja Posušje te da se napravi plan realizacje sistematskog pregleda. Po pitanju sigurnosti u prometu oko nove škole, načelnik je kazao kako izgradnjom kružnog toka se već doprinjelo sigurnosti, ali i kako će se u suradnji sa strukom učiniti daljnji koraci kako djeca i ostali pješaci ne bi bili ugroženi u prometu.

Kao novinu je najavio plan rekonstrukcije asfalta i gradnje nogostupa od strogog centra grada, odnosno ulice Kralja Tomislava, do nove osnovne škole, što će također doprinjeti sigurnosti u prometu. Kako je rekao, za ovaj pothvat u tijeku je izrada projektne dokumentacija koju radi JU Ceste ŽZH.

Nadalje, vijećnička pitanja su se odnosila na komunalne teme. Jedno od njih bilo je vezano za gradnju kanalizacijskog kolektora u Zagrebačkoj ulici, odnosno daljnjem tijeku gradnje. Načelnik je u odgovoru rekao kako se radovi u sklopu 1. faze projekta, koji su koštali preko 300.000 KM, privode kraju. Uskoro kreće objava javnog natječaja za sljedeću fazu čiji će troškovi biti do 200.000 KM i obuhvatit će radove od Ričine prema Posušju. Cijeli projekt, ovisno o finacijskim mogućnostima, u planu je završiti do kraja sljedeće godine.

Tijekom aktualnog sata postavljana su i pitanja vezana za poslovanje Vodovoda, dislokaciju tržnice, imovinsko-pravnim odonsima u ulici Herceg-Bosne, planovima za autobuni kolodvor te mogućnosti boljeg rangiranja studenata samohranih roditelja u sklopu općinskog natječaja za stipendiranje.

U nastavku sjednice vijećnici su razmatrali informaciju o radu Porezne uprave, ispostava Posušje i Zavoda za zdravstveno osiguranje ŽZH, područni ured Posušje.

Usvojena su izvješća sljedećih javnih ustanova:

  • Centar za socijalni rad Posušje
  • Gradska knjižnica fra Petra Bakule Posušje
  • Dječji vrtić „Bajka“ Posušje
  • „Urbikom“ Posušje

Također, između ostalog, usvojeno je Izvješće o izvršenju Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2021. godinu i Prijedlog Plana prihoda i Programa radova komunalnog gospodarstva za 2022. godinu; Izvješće o radu Općinskog pravobraniteljstva Posušje za 2021. godinu; Izvješće o implementaciji Plana kapitalnih investicija za 2021. godinu; Izvješće o ostvarenju godišnjeg plana implementacije Strategije razvoja općine Posušje u 2021. godini; Prijedlog Plana implementacije općinske strategije razvoja i indikativnog financijskog okvira za 2022.-2024. godinu i Prijedlog Plana infrastrukturnog razvoja općine Posušje za razdoblje 2022.-2024. godine.

Nakon glasovanja o razrješenju, zbog isteka mandata, vijećnici su usvojili Prijedloge rješenja o konačnom imenovanju članova nadzornih i upravnih odbora u JP Vodovod, Radio Posušje, JU Centar za socijalni rad, JU Urbikom i JU Dječji vrtić Bajka.

Također su svojili i Prijedlog Rješenja o imenovanju članova Općinskog izbornog Povjerenstva Posušje.

Iz područja katastra, urbanizma i imovinsko-pravnih poslova usvojene su sljedeće točke:

  • Prijedlozi Odluka o prodaji nekretnine neposrednom pogodbom
  • Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana POSUŠJE (Put za Imotski-Pro domo)
  • Prijedlog Odluke o pristupanju izradi regulacijskog plana GRADAC-LIPOVICE (Ledeni dolac)
  • Prijedlog Odluke o usvajanju regulacijskog plana GRADAC (Sedlića Brig-Šarapova draga)
  • Prijedlog Odluke o pristupanju izradi izmjene i dopune regulacijskog plana Posušje Dom zdravlja

OGLASI

Loading