Select Page

17. Večernjakov pečat: Počela utrka za Osobu godine

17. Večernjakov pečat: Počela utrka za Osobu godine

Večernjakov pečat je najveći društveni događaj u BiH i jedna od najvažnijih manifestacija takve vrste u regiji. Postalo je stvar prestiža kojih će tisuću uzvanika uživo u Mostaru nazočiti tom događaju. “Europski Oscar”, kako ga nazivaju, ističe i nagrađuje osobe te događaje koji su obilježili proteklu godinu. Poseban Ocjenjivački sud svake godine sa šireg popisa više od tisuću kandidata izabere 150 nominiranih iz svih sfera života koji se natječu u 15 kategorija za glavnu nagradu – “Osoba godine”. Uz one iz BiH, biraju se i regionalne, europske i svjetske osobe.

Među 200 nagrađenih u posljednjih 17 godina, “Pečat” je iz ruku večernjakovaca uručen dvojici papa – Benediktu XVI. i Franji, kardinalu Puljiću, reisu Kavazoviću, vladiki Grigoriju, kao i Billu Clintonu, Miroslavu Lajčáku, Andreju Plenkoviću, Andreju Kiski, Angelini Jolie, Armandu Assanteu, Marinu Čiliću, Novaku Đokoviću, Halidu Bešliću, Enisu Bešlagiću, Marku Pipuniću, Sejdiću i Finciju…

Uz dodjelu priznanja, Pečat je pokretač mnogih drugih velikih događaja. Primjerice, na pozornicu su donesena dva najveća izgubljena dokumenta BiH. Službeno ovjerene preslike Daytonskog sporazuma (Ustav BiH) i Povelje bana Kulina (rodni list), uz veliko iznenađenje javnosti, pokazane su na pozornici Pečata.

Ususret Pečatu BHRT radi čak dvije dvosatne emisije. Crveni tepih, preko kojeg u dvoranu ulaze brojni predsjednici država, premijeri, ministri, predstavnici religija, kulture, sporta, estrade, također se izravno prenosi.
Pečat je glazbeni spektakl. Sve točke izvode se uživo uz Simfonijski orkestar. Svjetske i domaće zvijezde, poput Tota Cutugna, Piera Mazzocchettija, Petje Ivanove, Edina Karamazova, Kemala Montena, Đanija Stipaničeva, Gibonnija, Halida Bešlića, Severine te brojnih drugih, pratile su i Zagrebačka i Sarajevska filharmonija te Dubrovački, Europski i Novosadski orkestar.

Zahvaljujući tradicionalnom partnerstvu s BHRT-om i HRT-om, ali i suradnji s drugim televizijskim i radijskim kućama u BiH, “Večernjakov pečat” svake godine prate brojni gledatelji i po tome je ovo najgledaniji društveni događaj koji se organizira u BiH. Do sada su mu bili pokrovitelj Predsjedništvo BiH, a supokrovitelj predsjednica RH. Partner Pečata svih godina je UniCredit Bank. Zbog važnosti ove manifestacije, nazoče joj brojni diplomati iz cijeloga svijeta. Ovogodišnji, 17. Pečat, koji će se održati 14. svibnja, bit će pod motom “Europsko proljeće”. U ponedjeljak, 23. travnja, objavljujemo 150 kandidata koji će se natjecati za Osobu godine. Već sada vlada veliko zanimanje za “društveni događaj godine”

vecernji.ba

OGLASI

Loading