Select Page

19. dani planinara Herceg – Bosne u Žepču

19. dani planinara Herceg – Bosne u Žepču

Prošloga vikenda na Matinskom visu u organizaciji Planinarskog društva Vis Žepče održali su se 19. dani planinara Herceg-Bosne.

Okupljanja, dolazak planinara i izletnika u okviru ovog skupa počela su već u petak 21. kolovoza, dok je središnje događanje i službeno otvorenje, upriličeno u subotu 22. kolovoza.

Ekipa Radio Žepča pored više stotina posjetitelja, također je bila sudionik ovih događaja, gdje smo se družili s istinskim zaljubljenicima u prirodu i čuvarima prirodnih ljepota srednjobosanskih planina.

dani planinara HZ HB 4

Na ovom lijepom i tradicionalnom trodnevnom druženju stigli su planinari iz četrdeset i dva planinarska društva s područja BiH i Republike Hrvatske.

Baš kako i priliči ovom događaju nazočili su i brojni ugledni gosti, a među njima predsjednik Planinarskog saveza Herceg Bosne i načelnik općine Posušje Branko Bago, načelnik općine Žepče Mato Zovko, kao i mnogobrojni predstavnici političkog, društvenog, kulturnog sportskog i vjerskog života općine Žepče.

Nazočnima se u ime domaćina obratio i čovjek koji je jedna velika pokretačka lokomotiva koja već nekoliko desetljeća pokušava približiti i ukazati na prirodu i prirodne ljepote koje nas okružuju, predsjednik planinarskog društva Vis Žepče Mirko Matijević koji nije krio ponos na organizaciju ovog događaja. Iskreno se zahvalio svima, Općini Žepče na svesrdnoj pomoći na realizaciji ovog događaja, kao i na potpori koju pruža pri realizaciji sličnih događaja. Veliku potporu pri organizaciji 19. dana planinara Herceg Bosne pružile su i Oružane snage BiH. Pripadnici Topničke bojne/5. Pješačke brigade pokazali su i veliki sportski duh a mnogima će u sjećanju ostati vojnički grah koji je ugrijao trbuhe mnogih gladnih izletnika.

dani planinara HZ HB 1

Predsjednik Planinarskog saveza Herceg Bosne i načelnik općine Posušje, Branko Bago u svom pozdravnom govoru čestitao je Žepču na dobroj organizaciji, uputio pozdrave svim sudionicima, te najavio skoru osnivačku Skupštinu krovne organizacije planinara, Planinarski savez BiH-Krovni savez.

Prvi čovjek općine Posušje gospodin Bago, pokazao je dobar sportski duh, sudjelovao je u drevnim igrama koje su organizatori priredili u igri kamena s ramena kao i u potezanju konopca gdje je završio na drugoj poziciji, jer su domaćini bili bolji i nepopustljivi .

Dane planinara 2015. otvorio je načelnik općine Žepče Mato Zovko, koji se zahvalio sponzorima, pripadnicima OS koji su dali nemjerljiv doprinos u radu naše društvene zajednice, kao i članovima planinarskog društva Vis koji su zaslužili da ove godine organizacija ovog prestižnog susreta upravo bude u Žepču. Načelnik je pozvao sve goste da rado svrate u Žepče i posjete planinarski dom na Matinskom visu koji sve svoje goste dočekuje raširenih ruku.

dani planinara HZ HB 3

Članice i članovi planinarskog društva Vis doista su pokazali kako i višednevne manifestacije mogu biti dobro i sadržajno ispunjene i organizirane.

Zabave i dobrog raspoloženja bilo je na pretek …, organizirano je i niz sportskih natjecanja i zabavni program.

U sportskim natjecanjima pokazana je velika borbenost i fer igra u kojima je više sreće (da ne napišemo presudnih kilograma) bilo na strani domaćina. U igrama kamena s ramena titula pobjednika je ostala u Žepču u rukama Petra Jukića, dok će nagradu najbolje u bacanju kamena s ramena Gabrijela Hajdin ponijetu u Knin. Najviše umiješnosti i hrabrosti u trčanju u vreći pokazao je mladi Antonio Marić . Najviše uzbuđenja svakako je donijelo natjecanje u potezanju konopa, dame su imale prednost da prve potežu i odmah pokazale da tu nema šale, konop nije izdržao ovaj omjer snaga. No organizatori su doista bili spremni na sve, brzo su reagirali, osigurali novo uže i nastavak uzbuđenja. Titula pobjednika u kategoriji muškaraca ostaje u Žepču zasluženo kao i titula pobjednica koja je otišla u Vitez.

Svi sudionici ove lijepe, interesantne i masovne manifestacije tvrde kako je trodnevni boravak u Žepču na Matinskom visu i druženje, bilo za nezaborav. Pjevalo se, plesalo, igralo, družilo, veselilo, razmjenjivala su se iskustva, doživljaji s planinarenja vrletima BiH, Hrvatske, susjednih i drugih europskih zemalja, a sve je kulminiralo pjesmom uz logorsku vatru kod koje su data nova obećanja za ponovni dolazak na slična druženja.

dani planinara HZ HB 5

Stare tambure su prohladnu noć učinile toplom i rasplesanom baš kao i uvijek do sada. Organizirana je zanimljiva izložba minerala , izložba suvenira, i niz drugih zanimljivih događanja koji su obogatili ionako bogat i sadržajan program 19. dana planinara Herceg Bosne.

Ljepota žepačkog kraja i gostoljubivost ovdašnjih ljudi je nadaleko poznata, a mjesto ponovnog susreta uskoro će ponovo biti Matinski vis koji plijeni svojom pitomošću i ljepotom, u što su se imali prigode uvjeriti i mnogi izletnici kojima ni hladno vrijeme nije bilo prepreka da provedu noć u zagrljaju ove prirodne ljepote.

Zadnjeg dana druženja u nedjelju 23. kolovoza bit će dodijeljene zahvalnice svim sudionicima

Riječi ne mogu baš uvijek oslikati sve ono lijepo što smo mi doživjeli boraveći u subotu s planinarima, ali zato fotografije govore više od tisuću riječi , pa da ne pišemo previše uvjerite se i sami ..

radio Žepče

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading