Select Page

30 godina HVO-a

30 godina HVO-a

Hrvatsko vijeće obrane (HVO) 8. travanj slavi kao Dan utemeljenja.

Sjećanje je to na 1992. godinu kada je HVO nakon Daytonskog mirovnog sporazuma definiran kao hrvatska komponenta Vojske Federacije BiH, a nakon reforme obrane 2005., transformiran je u 1. pješačku (gardijsku) pukovniju, jednu od tri pukovnije u okviru Oružanih snaga BiH.

Dana 18. studenog 1991., hrvatsko političko vodstvo u Bosni i Hercegovini osniva Hrvatsku zajednicu Herceg-Bosnu. Herceg-Bosna radi obrane Bosne i Hercegovine organizira Hrvatsko vijeće obrane koje je službeno osnovano 8. travnja 1992. kao vrhovno tijelo obrane hrvatskog naroda u BiH.

Rat u Hrvatskoj je bio u puno jeku, pao je Vukovar, Ravno je bilo napadnuto. Svi su pokazatelji bili da će rat biti prenesen u BiH. Hrvatsko vodstvo u BiH se dobro snašlo u krizi jer je donijelo dvije pravovremene odluke – jedna je osnivanje Herceg Bosne, a druga osnivanje HVO-a.

Rat bio zasigurno imao drugi tijek da se HVO nije osnovao jer je u to vrijeme Sarajevo bilo opkoljeno. Da je Mostar pao, da je Hrvatska presječena kod Ploča kao što se planiralo, sigurno bi rat i duže trajao. HVO je dao svima do znanja da su Hrvati sposobni obraniti se, kazao je Vladmir Šoljić, nekadašnji ministar obrane Herceg-Bosne ističući kako su prekretnice bile livanjska bojišnica i Mostar.

Formiranjem HVO-a se formirala prava vojska. Taj se sustav mogao nositi s protivničkom stranom. Kasnije su se prestrojili u gardijske brigade kao mobilne postrojbe.

Osnovane su i pukovnije. Predstavnici civilnih vlasti, braniteljskih udruga i Oružanih snaga BiH položit će vijence i svijeće u mjestima u kojima je djelovao HVO.

Na dan utemeljenja Hrvatskog vijeća obrane, u petak, 8. travnja, bit će upriličena središnja svečanost u Mostaru kada je predviđeno polaganje cvijeća i svijeća na grobu generala Miće Lasića kojemu se taj dan obilježava i godišnjica smrti.

U 10 sati i 30 minuta u mostarskoj katedrali služit će se misa, dok će u 11 sati i 30 minuta uslijediti mimohod s ratnim zastavama postrojbi HVO-a od katedrale do platoa Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače, nakon čega će ispred središnjeg spomenika biti položeno cvijeće i svijeće.

Svečana akademija prigodnog programa bit će održana istog dana u Kosači s početkom u 12 sati na kojoj će se, među ostalim, obratiti politički vrh Republike Hrvatske i hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading