Select Page

30.lipnja u Posušju se obilježava 25. obljetnica Ratnog zrakoplovstva HVO-a

30.lipnja u Posušju se obilježava 25. obljetnica Ratnog zrakoplovstva HVO-a

U subotu, 30. lipnja u Posušju će biti obilježena 25. obljetnica Ratnog zrakoplovstva HVO-a. Program će započeti na Trgu hrvatskih branitelja polaganjem vijenaca za umrle pripadnike 11. mješovite zrakoplovne eskadrile (11. MZE) te poginule i umrle pripadnike HVO-a. Vijenci će biti položeni ispred spomenika braniteljima.

Tijekom rata 90-tih postrojba nije imala poginulih niti umrlih. U programu sjećanja na Trgu hrvatskih branitelja pripadnici postrojbe11. MZE i gosti odat će počast suborcima preminulim nakon rata među kojima je pilot Ante Baćak te pripadnici postrojbe Ilija Ćorić, Nataša Ramljak Ivanković, Dragan Tomić, Spaso Katić, Veselko Lasić i Jozo Ćavar.

Kako je u razgovoru za naš Radio istaknuo prvi zapovjednik Ratnog zrakoplovstva HVO-a brigadir Miroslav Lovrić u mirovini, koji živi u rodnom Viru, Ratno zrakoplovstvo HVO-a sudjelovalo je u svim ratnim operacijama HVO-a i bili su snažna potpora pješadijskim postojbama na prvoj crti obrane, a izuzetno su važnu ulogu imali pri izvlačenju ranjenika i stradalih te u podjeli humanitarne pomoći, osobito za vrijeme okruženja na području Središnje Bosne.

Ratno zrakoplovstvo HVO-a prvo borbeno djelovanje imalo je 30. lipnja 1993. Uspjeli su odgovoriti izazovima vremena pri nabavci letjelica i obuci pilota. Krenulo se od Mostara, Mostarskoga Blata, nakon toga baza za helikoptere bila je u Grudama, dok je najdulje bila u Posušju i to u vremenu od 8. listopada 1993. godine do 30. lipnja 1997. godine.

Program obilježavanja 25. obljetnice Ratnog zrakoplovstva HVO-a održat će su logističku potporu Načelnika općine Posušje. Nakom polaganja vijenaca i prigodne molitve na Trgu, članovi postrojbe i gosti nastavit će s druženjem u restoranu Astorija u Posušju.

radioposusje.ba

OGLASI

Loading