Select Page

6 milijuna maraka za poticaj proizvodnje smilja

6 milijuna maraka za poticaj proizvodnje smilja

Informativni sastanak u povodu objave Javnog poziva za dodjelu bespovratnih sredstava za poboljšanje konkurentnosti u proizvodnji i preradi smilja, koji se provodi u sklopu USAID/Sweden projekta razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II, održan je jučer u Mostaru. Prema riječima Merihe Manojlović, zamjenice direktora USAID/Sweden projekta FARMA, u sklopu projekta nalazi se fond od 3,5 milijuna dolara ili 6 milijuna maraka koji će plasirati u privatni sektor za povećanje konkurentnosti.

Po riječima Manojlovićeve, u Javnom pozivu mogu sudjelovati registrirane organizacije, poduzeća s najmanje 50 posto sudjelovanja, odnosno na svaku uloženu marku očekuje se marka od aplikanta, njegovo djelovanje u sektorima koji pokriva ovaj projekt, te da povećava zaposlenost, izvoz, promet i standardizaciju te certifikaciju.Javni poziv nije namijenjen fizičkim osobama za direktnu potporu, ali fizičke osobe u lancu vrijednosti mogu doći do sredstava preko svojih udruga, odnosno otkupljivača koji otkupljuju proizvod od njih te mogu ostvariti svoje interese u smislu neke opreme koja im je potrebna, kao što su sustav navodnjavanja ili provedba određenog certifikata .

Mirko Bošković iz Vanjskotrgovinske komore BiH kazao je kako, prema podacima Vanjskotrgovinske komore BiH i analizama USAID/Sweden projekata FARMA II, u proteklih nekoliko godina izvoz eteričnih ulja kontinuirano raste, s 1,2 milijuna KM u 2011. godini na 3,2 milijuna u 2015. godini, pri čemu ulje od smilja ima najveće udio u tom iznosu.

Inače, projekt FARMA II vrijedan je 16,3 milijuna dolara, a financira ga USAID i švedska vlada. Planirano je da traje pet godina i bavi se povećanjem konkurentnosti sektora poljoprivrede u BiH i jačanju institucija koje djeluju u sustavu sigurnosti hrane, te pokriva sektore mljekarstva, ljekovitoga bilja, meda voća i povrća, te sektor peradarstvo. USAID/Sweden projekt razvoja tržišne poljoprivrede FARMA II u Bosni i Hercegovini je započeo u siječnju 2016. godine, a ovaj Javni poziv je otvoren do 19. listopada.

Fena

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading