Select Page

66 MILIJUNA EURA: Energetski projekti EU-a uključuju Mostar, Sarajevo, Posušje, Travnik…

66 MILIJUNA EURA: Energetski projekti EU-a uključuju Mostar, Sarajevo, Posušje, Travnik…

Koliko je EU važan za razvoj infrastrukture u BiH, najbolje je pokazao summit u Beču gdje je za projekte iz te oblasti odobreno oko 30 milijuna eura, piše Večernji list.

Identificiranje projekata

A uz infrastrukturne, Europska unija podržat će i energetske projekte, a jedan od onih koji su vezani uz BiH je projekt izgradnje dalekovoda između BiH, Crne Gore i Srbije. Projekt je vrijedan oko 66 milijuna eura. Projekt je na PECI listu prioritetnih projekata postavljen još prije dvije godine, što je potvrdilo i Vijeće ministara. Glavni cilj liste je identificiranje projekata koji će imati prioritet kod financiranja. Izuzetno važne energetske projekte su kandidirale razne, najviše javne tvrtke, prvenstveno elektroprivredne i plinske. PECI lista prioritetnih projekata Energetske zajednice obuhvaća regionalne projekte gdje je uključena BiH, i to za proizvodnju električne energije: regionalni projekt RH i BiH – hidroelektrana Dubrovnik faza II, te regionalni projekt Srbije i BiH – hidroelektrana Srednja Drina. Što se tiče energetske infrastrukture, tu ulazi regionalni projekt Srbije, Crne Gore i BiH za 400-kilovatnu dalekovodnu povezanost između tri zemlje, zatim regionalni projekt RH i BiH – 400 kW dalekovod Banja Luka – Lika.

Plinska infrastruktura

A što se plinske infrastrukture tiče, u nju su uključeni regionalni projekt plinovoda Hrvatske i BiH Slobodnica – Bosanski Brod – Zenica, te drugi plinovod Ploče – Mostar – Sarajevo/Zagvozd – Posušje/Travnik. Lista će biti obnovljena 2016., a očekuje se da će projekti s aktualne PECI liste u doglednom vremenu biti uspješno završeni. Bosna i Hercegovina je jedina zemlja u regiji koja izvozi električnu energiju, a samo u prvih pet mjeseci 2015. godine vrijednost izvoza bila je 149,8 milijuna KM. Ono što još vrijedi zabilježiti je i to da je BiH smanjila uvoz električne energije, i to za 28,5 milijuna maraka što je 20,8 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Sve ovo upućuje na to da su BiH potrebni projekti, ali i obnavljanje dotrajalog energetskog materijala kako bi u godinama koje slijede mogla konkurirati na svjetskom tržištu i biti još uspješniji i stabilniji izvoznik energije.

vecernji.ba

OGLASI

Loading