Select Page

Inspekcija kreće u kontrolu benzinskih crpki, ali i trgovaca

Inspekcija kreće u kontrolu benzinskih crpki, ali i trgovaca

Povećanje cijena naftnih prerađevina dovelo je u posljednjih nekoliko godina i do lančanih poskupljenja cijena nekih životnih namirnica. U posljednjih mjesec dana, cijena nafte, ali i cijene goriva u BiH munjevito padaju, međutim cijene proizvoda još uvijek nisu niže.

Preventivna kontrola

Iz Ministarstva trgovine i turizma Republike Srpske zbog ove pojave, kao i mogućnostima da prodavači između sebe dogovaraju cijene i tako drže monopol, su najavili kako će krenuti oštrije kontrole cijena. Tako prema navodima iz ovog ministarstva, krenut će se u preventivnu kontrolu koliko u proizvodnji mesa, mlijeka, brašna sudjeluje transport, te tako više neće biti mogućnosti svako poskupljenje cijena goriva koristiti za dizanje cijena proizvoda. Prema informacijama koje smo dobili iz Federalnog ministarstva trgovine, cijene goriva trebale bi biti niže još za 5 do 10 feninga na svim crpkama na području FBiH. Za izvanredne kontrole cijena, osim redovitih, kazali su kako trebaju sačekati 15. veljače kada zbrojno izlaze statistike o kretanjima cijena za prethodni mjesec na području ovoga entiteta.- Ako se bude vidjelo da nema nekih pomaka, onda ćemo kontaktirati inspekciju da vidi njihovu strukturu cijene, kolike su marže i koliko utječe prijevoz na strukture cijena, kazali su nam iz resornog ministarstva.

Stabilne cijene

Što se tiče cijena proizvoda, u protekloj godini bilo je stabilno stanje, a jedino je nižu cijenu imao šećer i maslac. Iz Federalne uprave za inspekciju kazali su kako su benzinske crpke obvezne obavijestiti Ministarstvo trgovine FBiH, i to putem obrazca OPC o bilo kakvoj promjeni cijena. – Ako nemaju taj obrazac, onda podliježu kaznenim mjerama i izdaje se prekršajni nalog, kazali su iz inspekcije. Također, kazali su i kako će nakon ukupnog izvješća inspekcija izići na teren kako bi provjerila je li se cijena mijenjala odnosno je li trgovac prijavio promjenu cijene. Inače, u BiH je na snazi slobodno formiranje cijena i usluga prema uvjetima na tržištu, osim za proizvode i usluge za koje je posebnim propisom utvrđen drukčiji način formiranja cijena. Prema Zakonu o trgovini u BiH, nelojalna konkurencija predstavlja kršenje ovog zakona, te su novčane kazne za pravne osobe dosta visoke – i do 15.000 KM.

vecernji.ba

OGLASI

Loading