Select Page

ZANIMLJIVOSTI: Cursko vrilo i staro silo u Rakitnu

ZANIMLJIVOSTI: Cursko vrilo i staro silo u Rakitnu

Vrijedi pohvaliti sve ono što se radi u Hercegovini, pa tako i u Posušju, na zaštiti i prisjećanju događaja iz proteklih vremena.

Vrijeme brzo leti, pa mladi mnogo toga ne dožive ili se ne prisjete nekih jako zanimljivih starih običaja. Tek se ponetko iz HKUD-ova prisjeti curskih sila, svadbi, prošnji cura i šetnje nakon sv. misa.

Tako smo i u Rakitnu čuli priču o Curskom vrilu. Nekada je bilo zanimljivo za mnoge jer se na ulazu u rakitski kraj, tu pila hladna i čista voda na tom vrilu kojega su zvali Cursko.

Čuli smo i priču kako su momci ciljano pili vodu i potom odlazili na momačka i curska sila po Rakitnu, ali i dalje prema tadašnjem duvanjskom kraju.

-Voda je bila hladna i čista. Kada nešto pojideš, napiješ se, zagangaš s klapom i kreneš zvati cure u našem kraju. Meni i mojima voda je davala  snage za put daleko dalje, priča nam stariji Rakićanin s kućom blizu Curskog vrila koje je preusmjereno i presušilo.

Tu je i Dolina ljubavi koje se prisjećaju  i starije Rakićanke i mladi jer se tu čuvaju ovce i organizira borba bikova. Nekada su momci i cure silili u kućama, ali i u pojatama na slami. Bilo je veselo i pivalo se do zore. Tu se ponekada rodila i prava veza za brak i svadbe na konjima, prisjećaju se u tom kraju pa i brojnih stada ovaca i čuvarica i kršnih Rakićanki koje su se udavale na sve strane, prisjećaju se u Rakitnu prošlih vremena o kojima treba, kako kazuju, nastaviti priče pa i snimiti filmove.

Posušje.net/PC

OGLASI

Loading