Select Page

Potvrđeni slučajevi svinjske gripe u Posušju

Potvrđeni slučajevi svinjske gripe u Posušju
Na području Županije Zapadnohercegovačke potvrđeni su slučajevi afričke svinjske kuge, priopćilo je u petak Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

Navedeno ministarstvo zaprimilo je informaciju Laboratorija za molekularno-genetička i forenzička ispitivanja Veterinarskog instituta
Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu o pozitivnim laboratorijskim nalazima na afričku svinjsku kugu (ASK) za tri svinje iz domaćeg uzgoja na dva gazdinstva s područja Županije Zapadnohercegovačke.

Prijava je zaprimljena i od Veterinarske stanice Posušje koja je provela obdukciju uginulih svinja, uzimanje uzoraka i dostavu istih na laboratorijsko ispitivanje.

Resorno federalno ministarstvo je poduzelo aktivnosti iz svoje nadležnosti, te dostavljene nalaze proslijedilo Uredu za veterinarstvo BiH, koji je donio revidiranu Odluku o određivanju zaraženog i ugroženog područja radi pojave afričke svinjske kuge.

Također, o navedenom su obaviješteni svi županijski veterinarski inspektori i županijska ministarstvo, te pozvani da poduzmu povećane mjere nadzora i kontrole.

OGLASI

Loading