Select Page

Alarmantna situacija – Skriva se da u BiH vlada epidemija bruceloze

Alarmantna situacija – Skriva se da u BiH vlada epidemija bruceloze

Nakon što je utvrđeno da se u stadu ovaca Naska Lejlića iz Donje Brke kod Brčkog pojavila bruceloza, redakciji „Dnevnog avaza“ javio se stočar iz Živinica tvrdeći da su veterinarski inspektori i u njegovom stadu pronašli zaražene životinje. Bruceloza je jučer otkrivena i u jednom stadu na području Zeničko-dobojskog kantona.

Zaklao ovce

”Brucelozom je bilo zaraženo 11 ovaca, od 150 koliko ih imam. Bolesne životinje odmah smo morali zaklati, a krv ostalih poslali smo na analizu”, kazao je on. Pravi šok doživio je kada mu je veterinar kazao da slučaj nikome ne prijavljuje. ”Jedna zaražena ovca može zaraziti cijelo stado, pa i ljude. U pitanju je teška bolest, a nas tjeraju da sve sakrijemo”, rekao nam je ovaj stočar. Nedžad Bićo, predsjednik Udruženja poljoprivrednika FBiH, upozorava da je situacija na terenu alarmantna. Tvrdi da u BiH vlada epidemija bruceloze, samo niko to neće javno da priopći.

Platiti štetu

”Sve kriju, a bruceloza, praktično, hara. Lani je jednom čovjeku iz Čapljine, osim stoke, oboljela i cijela porodica, a sada ga maltretiraju i neće da mu plate štetu”, kaže Bićo. On smatra da su najodgovorniji veterinari. ”Ljudima treba platiti štetu i reći da su veterinari krivi. Oni dolaze samo po pozivu, i traže da im se plati, iako im je država već sve platila. U pitanju je veterinarski lobi. Dok nemilice pljačkaju poljoprivrednike, seljacima savjetuju da ne prijavljuju brucelozu zato što će sebe izvesti na loš glas”, ističe Bićo.

Fejzić: Vrlo opasno kriti zarazu

Nihad Fejzić, dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, kaže da je opasno prekrivati bilo koju zaraznu bolest, pa tako i brucelozu: ”Vlasnicima stoke kod koje je pronađena bruceloza, nakon što unište životinje, neko mora platiti štetu. Apsolutno je zabrinjavajuće da neko ne želi prijaviti zarazu. Velikoj opasnosti izlaže, prije svega, svoju obitelj. Besmisleno je od nekoga tražiti da o brucelozi šuti”

OGLASI

Loading