Select Page

Neće se više obustavljati isplata mirovina umirovljenicima u FBiH koji žele raditi

Neće se više obustavljati isplata mirovina umirovljenicima u FBiH koji žele raditi

Već dulje od godinu dana u Federaciji BiH umirovljenici nemaju mogućnost primanja mirovine i zasnivanja radnog odnosa istodobno.

Stupanjem na snagu novog Zakona o MIO ova mogućnost je ukinuta te je onim umirovljenicima koji su u isto vrijeme primali mirovinu i plaću zaustavljena isplata mirovina, piše Večernji list BiH.

Donijeti zakon

Prema podacima Zavoda MIO Federacije BiH, takvih je oko 550. Riječ je, kako navode iz spomenutog Zavoda, o umirovljenicima čija je prosječna mirovina iznosila 550,04 konvertibilne marke.

Naime, novi zakon je takvim osobama dao mogućnost biranja hoće li nastaviti raditi ili će nastaviti primati mirovinu. Ako se o tome nisu izjasnili, po automatizmu im je ukinuta mirovina dok ne prestanu s radnim odnosom.

Kako bi ponovno ostvarili pravo na mirovinu, osobe kojima je zbog zasnivanja radnog odnosa zaustavljena isplata, trebaju podnijeti zahtjev i mirovina se uspostavlja od dana nakon prestanaka prijave na osiguranje, tj. dan nakon odjave s osiguranja. “Čak i po službenoj dužnosti, uspostavljamo mirovinu nakon prestanka osiguranja, tj. nakon odjave”, naveli su iz Zavoda MIO Federacije BiH, nakon što se u medijima pojavio slučaj osamdesetdvogodišnjaka koji već godinu dana ne prima ni mirovinu ni plaću.

Naime, ovaj korisnik Zavoda MIO tvrdi kako je svoju posljednju mirovinu u visini od 570 KM dobio prošle godine u ožujku (do tada je na snazi bio stari Zakon o MIO), nakon čega mu je obustavljena isplata. Međutim, problem je u tome što je i tvrtka u kojoj je radio od 2005. (kada je umirovljen) u međuvremenu ugašena te već godinu dana, uz to što ne prima mirovinu, ne radi, odnosno nema ni plaću.
Opravdano i korisno

Iz Zavoda MIO podsjećaju kako će uskoro i ovaj problem biti riješen, odnosno da će i umirovljenici u ovom bh. entitetu, jednako kao i u Republici Srpskoj, ponovno moći raditi i primati mirovinu. Budući da je članak 116. Zakona o MIO, koji propisuje mogućnost rada i primanja mirovine, poslan na ocjenu ustavnosti, ovim pitanjem se bavila i Vlada FBiH te je isti odlučila izmijeniti.

Razlog zbog kojeg je sporni članak Zakona dan na ocjenu ustavnosti je činjenica da nigdje u Europi nije ograničeno ovo pravo umirovljenicima, odnosno ne moraju birati između posla i mirovine.

“Vlada Federacije Bosne i Hercegovine stava je da kroz izmjene i dopune Zakona o MIO, čija je izrada u tijeku, izmijeni i spornu odredbu članka 116. Zakona”, zaključeno je nedavno na sjednici Vlade FBiH. Pomoćnik federalnog ministra rada i socijalne skrbi Kenan Spahić objasnio je kako Vlada FBiH namjerava donijeti rješenje kakvo je postojalo i u ranije važećem Zakonu o mirovinskom i invalidskom osiguranju. Tako bi mirovinu i plaću istodobno ubuduće mogli primati samo oni koji su ostvarili punu mirovinu, odnosno osobe koje su mirovinu ostvarile napunivši 65 godina starosti ili pak 40 godina radnog staža. – Omogućavanje rada nekom tko je u punoj mirovini je potpuno opravdano jer bi se tako punili i fondovi, odnosno, uz plaće bi se plaćali porezi i doprinosi – zaključio je ovom prilikom Spahić.

vecernji.ba

OGLASI

Loading