Select Page

Alergičnih u proljeće sve više, ublažite simptome uzimanjem ljekovitih biljaka

Alergičnih u proljeće sve više, ublažite simptome uzimanjem ljekovitih biljaka

Peckanje ili škakljanje u grlu, curenje ili začepljenost nosa, otežano disanje, glavobolja, kašljanje, iznenadno kihanje, upala očnih kapaka… samo su neki su od znakova početka pojave proljetnih alergija, piše Večernji list BiH.

Trend porasta alergičnih

Posljednjih godina alergijske bolesti pokazuju trend porasta. Kako bi se pomoglo oboljelim osobama u predviđanju pojave simptoma bolesti te pravodobnog liječenja i ublažavanja simptoma alergije, izrađeni su peludni kalendari i alergijski semafori koje bi osobe koje imaju alergijske reakcije trebale pratiti. Inače, preduvjet za zdravlje svakog čovjeka je zdrav i uravnotežen imunološki sustav.

Važno je znati da ljudi nisu potpuno bespomoćni kada je riječ o borbi s alergijama. Jedan od savjeta koji posebno ističu stručnjaci jest jačanje imuniteta prije pojavljivanja sezonske alergije, a, prema riječima liječnika, postoji puno prirodnih načina za jačanje organizma. – Jedite više voća i povrća, posebice sirovog, te pijte domaće sokove od organski uzgojenih namirnica – kažu liječnici. Osim lijekova protiv alergije, veliku pomoć mogu pružiti i ljekovite biljke. Jedan od odličnih saveznika iz prirode je i kopriva čiji učinak ublažava simptome alergijskog rinitisa.

Kozlinac je također jedna od biljaka, prema riječima liječnika, koja može imati ključnu ulogu u borbi protiv alergija. Ističu da ga je potrebno početi upotrebljavati u manjim dozama mjesec dana prije početka sezone. Kako bi liječenje bilo uspješno, preporučuje se nastaviti uzimanje ove biljke u potrebnoj dozi tijekom cijele sezone.
Preventivno djelovanje

Jasna Zeljko-Penavić, predstojnica Klinike za kožne i spolne bolesti SKB Mostar, ranije je za Večernji list kazala da su redovita tjelesna aktivnost i održavanje tjelesne težine također vrlo bitni. – Mogućnost sprječavanja alergija je svakako prevencijom, nastojati se ne izlagati alergenu na koji je dokazana preosjetljivost.

Liječenje može biti i preventivno, najčešće simptomatsko antihistaminicima, ovisno o težini kliničke slike, dobi bolesnika, komorbiditetu te drugim čimbenicima, što značajno poboljšava kvalitetu života osoba s različitim alergijskim manifestacijama, kazala je Zeljko-Penavić. U SKB Mostar rade se sve vrste alergotestova. No, prije izvođenja prethodno je potreban specijalistički pregled i na osnovi anamneze, dermatološkog statusa i osnovnih laboratorijskih pretraga indicira se alergoobrada.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading