Select Page

Vijeće ministara i Vlada FBiH ne bi trebali ovisiti o “preletačima”

Vijeće ministara i Vlada FBiH ne bi trebali ovisiti o “preletačima”

Ovisno o ishodu pregovora koje SDA vodi s trima drugim bošnjačkim strankama, nova parlamentarna većina u Federaciji BiH mogla bi biti znatno stabilnija od dosadašnje, piše Večernji list BiH.

Stabilnost i potpora

U prethodnom mandatu većinu u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine, koji ima 98 zastupnika, činili su SDA, HDZ BiH i SBB s ukupno 57 zastupnika, što je bilo sasvim dovoljno za donošenje odluka. No, osim odnosa u samoj koaliciji, veliki problem za funkcioniranje vlasti na entitetskoj razini predstavljao je odnos snaga u Domu naroda, gdje zapravo stranke koje su imenovale Vladu nisu imale natpolovičnu većinu te je za svaku odluku trebala potpora nekog od preostalih izaslanika koji su dolazili iz oporbenih redova. Ipak, činjenica da su usvojeni mnogi reformski zakoni pokazuje da je i u takvim uvjetima bilo moguće raditi.

Ako se ostvare najave o novoj koaliciji u kojoj bi, uz stranke Hrvatskog narodnog sabora, bili SDA, SBB, A-SDA i PDA, u Zastupničkom domu postojala bi većina od čak 62 zastupnika. Naime, HDZ BiH s drugim strankama HNS-a ima 18 zastupnika, SDA 27, SBB osam, PDA četiri, a A-SDA dva zastupnika. Suradnju sa SDA u Parlamentu Federacije BiH najavila su i tri zastupnika koja su bila u klubu Nezavisnog bloka, što stvara komotnu većinu za izbor nove entitetske Vlade. No, još je važnije što bi ovakva vlast imala znatno veću potporu u Domu naroda, nego što je to sada bio slučaj. Kad se promatra Dom naroda u cjelini, SDA, s očekivanim bošnjačkim partnerima, i stranke HNS-a imaju 29 od 55 izabranih izaslanika. Realno je da novu Vladu podrže i četiri izaslanika iz SNSD-a i SNS-a te dva iz Liberalne stranke. Tako bi s 35 izaslanika nova Vlada Federacije Bosne i Hercegovine imala snažan vjetar u leđa i u gornjem domu Parlamenta.

Na državnoj razini parlamentarna većina matematički bi mogla biti još uvjerljivija. Poznato je da je zbog previranja u SDA-u prethodni mandat Vijeće ministara završilo bez dovoljne potpore u Parlamentu Bosne i Hercegovine. Čak i bez trzavica i sukoba unutar vladajuće koalicije, parlamentarna većina nije postojala posljednjih godinu dana.
Spremnost na kompromise

Odnos snaga u novom sazivu obaju domova državnog Parlamenta takav je da izvjesni koalicijski partneri HDZ BiH, SNSD s koalicijskim partnerima i SDA imaju već 23 od 42 glasa. Ako im se pridruže SBB, PDA i A-SDA, ova većina narast će na stabilnih 27 ruku. U Domu naroda, pak, tri vodeće nacionalne stranke imaju 11 od 15 mandata, a s Fahrudinom Radončićem i 12. Stabilne većine su i po nacionalnim klubovima, tako da se Vijeće ministara, kad bude izabrano, ne treba brinuti za parlamentarnu potporu. Naravno, sve je ovo matematika, a ponašanje i glasovanja u parlamentima mnogo će više određivati politički stavovi. Dosadašnja iskustva nisu dobra jer su, po pravilu, ubrzo nakon izbora izvršne vlasti, vladajuće koalicije zapadale u krize koje su znale potrajati i po nekoliko mjeseci. Tako će i ovog puta učinkovitost vlasti mnogo više ovisiti o spremnosti stranaka na kompromise nego o broju mandata koje one zajedno imaju u parlamentima.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading