Select Page

AMK „Hercegovina“ provodi akciju „Zima – zimski uvjeti vožnje“: Pripremite svoja vozila za zimu

AMK „Hercegovina“ provodi akciju „Zima – zimski uvjeti vožnje“: Pripremite svoja vozila za zimu

Automoto klub „Hercegovina“ pod pokriviteljstvom Automoto saveza u Bosni i Hercegovini i JP Ceste FBiH, a u suradnji s Policijskom upravom Posušje i Široki Brijeg provodi prometno preventivnu  akciju pod naslovom „Zima – zimski uvjeti vožnje“.

Akcija se provodi u Posušju tijekom ovoga i idućeg tjedna. Danas (četvrtak) od 11 do 13 sati djelatnici Automoto kluba „Hercegovina“ zajedno s policijskim službenicima provode akciju na magistralnoj cesti M -6.1 u Rastovači. U ponedjeljak, također od 11 do 13 sati, istu akciju u Posušju će provesti u Vukovarskoj ulici.

No, osim u Posušju, djelatnici Automoto kluba „Hercegovina“ u suradnji s djelatnicima Policijske uprave Široki Brijeg će akciju provesti i na području Širokog Brijega. Tako će u četvrtak  9. studenoga akcija biti provedena na magistralnoj cesti M 6.1 u mjestu Privalj, a u ponedjeljak 13. studenog u Ulici pobijenih franjevaca na obilaznici. Oba dana u vremenu od 14 do 16 sati.

Ovom prilikom, policija i djelatnici kluba će zaustavljati vozače automobila i upozoriti ih na obavezu spremnja svog automobila za zimske uvjete vožnje.

Cilj akcije je skrenti vozačima pozornost na pripremu vozila za zimu i zimske uvjete vožnje i preventivno u suradnji s prometnom policijom obaviti kontrolu pripremljenosti vozila za zimu i zimske uvjete vožnje. Prilikom ove preventivne akcije, djelatnici na terenu će zaustavljati vozila i provjeravati vrstu guma koje vozilo koristi, zatim zimske gume na svim kotačima, zimske samo na pogonskim kotačima, posjeduje li vozač lance za snijeg, dubinu profila gazećeg sloja guma koja se mjeri samo na ljetnim gumama svih kotača… Vozačima će se ponuditi i kontrola rashladne tekućine (antifriza), ispravnosti akumulatora, ispitivanje kvalitete elektrolita, te ispitivanje napona, priopćeno je iz Automoto kluba „Hercegovina“.

Pripremite svoje vozilo za zimu

Podsjetimo, na temelju Zakona o sigurnosti na prometa na cestama u BiH, a prema Pravilniku o prometu u zimskim uvjetima, od 1. studenog do 1. travnja sva vozila moraju posjedovati odgovarajuću zimsku opremu.

Vozačima je važno napomenuti a svoja vozila moraju pripremiti za zimske uvjete vožnje. Prigodom pripreme vozila za zimu i zimske uvjete vožnje važno je pripremiti:

 • Akumulator. Akumulator je najosjetljiviji na niske temperature i prvi pokaže znakove posustajanja. Testirajte akumulator, ako postoji bilo kakva sumnja u njegovu ispravnost, zamijenite ga novim.
 • Rashladna tekućina. Provjerite posebnu gustoću (točku smrzavanja) i razinu rashladne tekućine. Smrznuta tekućina u bloku motora može uzrokovati njegovo pucanje i totalnu štetu.
 • Provjerite tekućinu za pranje vjetobranskog stakla u zimskim uvjetima.
 • Provjerite ispravnost metlica brisača vjetobranskog stakla.
 • Kontinuirano punite spremnik s gorivom. Poliprazan ili prazan spremnik ostavit će više mjesta za kondenzaciju i smrzavanje površinskog sloja goriva.
 • Provjerite kočnice i njihovu zaustavnu sposobnost. Kontrola kočnica zahtijeva stručni pregled koji obuhvaća i kontrolu sile kočenja na valjcima. Ne zaboravite kontrolu sustava ručne kočnice.
 • Zamjenite ulje na motoru u ono s nižim stupnjem viskoziteta.
 • Zamjenite uljni i zračni filter.
 • Provjerite stanje i zategnutost remena.
 • Provjerite kabele i cijevi oko motora u slučaju pojave oštećenja.
 • Provjerite svjetla za osvjetljavanje ceste i pokazivača smjera.
 • Provjerite sustav za grijanje i provjetravanje, odnosno klima uređaje i grijače.
 • Provjerite tlak u gumama.

Poželjno i dobro je u vozilu imati svjetiljku, strugač leda, sprej za odleđivanje brava i stakala, priručnu lopaticu za snijeg i metlicu za snijeg.

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading