Select Page

Učenici u ŽZH od sutra u klupama: Vlada i Sindikat potpisali kolektivni ugovor

Učenici u ŽZH od sutra u klupama: Vlada i Sindikat potpisali kolektivni ugovor

U zgradi Vlade ŽZH u Širokom Brijegu održano je potpisivanje kolektivnog ugovora Vlade ŽZH s Nezavisnim sindikatom uposlenih u srednjim školama u ŽZH.

Potpisivanje ugovora održalo se nakon 149. sjednice vlade ŽZH.

Nakon što su potpisali kolektivni ugovor, prekinut je opći štrajk u srednjim školama u ŽZH, tako da nastava počinje u utorak, 14. veljače.

Jasminka Petric, predsjednica Nezavisnog sindikata uposlenih u srednjim školama ŽZH ističe da su izuzetno zadovoljni kolektivnim ugovorom.

Sa zadovoljstvom mogu reći da smo zadovoljni potpisanim ugovorom nakon toga što ga gotovo četiri godine nemamo. Ovo je bio dug, težak i naporan izazovan put na tom putu. Nismo imali prijepore samo te naše što se nismo mogli dogovoriti. Dogodilo nam se i korona tako da nam se i ona dosta usporila u pregovorima pa smo se vratili na ono što je bilo. Sretni smo što ovim, što je konačno opet imamo kolektivni ugovor i nadam se u budućnosti nećemo imati ovakve rupe odnosno da nećemo imati nikakve rupe, kazala je Petric.

Nama je sada u 17:00 sati Skupština sindikata. Po našem Statutu, Skupština donosi odluku o završetku štrajka, tako da tek po završetku skupštine ja zapravo mogu obznaniti i štrajk je završen, ali to je čista formalnost. Djeca sutra startaju po uobičajenim rasporedima, a što se tiče nadoknade, o tome će odluku donijeti Ministarstvo. Sad, hoće li Ministarstvo tražiti mišljenje roditelja, ja pretpostavljam da hoće, ali kažem ne mogu ja o tome ništa konkretno reći. Kako Ministarstvo odluci odluči nama je tako postupit s uvjetima. Sve ono što smo tražili dobili smo, naravno nikad se ne ispuni sve što se traži, ali ispunjeno je većinu onoga što smo tražili. Mi smo izuzetno zadovoljni našim kolektivnim ugovorom i stvarno imamo razloga biti ponosni na ono što smo izborili, zaključila je Petric za portal Jabuka.tv.

Kako je istaknula ministrica obrazovanja, znanosti, kulture i sporta ŽZH Ružica Mikulić, sindikat je potpisao sporazum o povećanju plaće od 12.8 posto.

Vidim da su iz Sindikata zadovoljni, a na tu njihovu sreću, ja sam još zadovoljnija. Evo službeno je potpisan kolektivni ugovor na duljinu od godinu dana. Ja se nadam da se ovo više nikad neće ponovit. Prije svega zbog djece, zbog njihovih roditelja, a i nastavnika, no u konačnici i zbog mene. Prvenstvo je bilo govora da će se povećati plaća za 7%, pa onda za 10 %, no Sindikat uposlenih u srednjim školama ŽZH potpisao je Sporazum da ima povećanje plaće od 12.8%. U stvari oni su tražili da im bude postotak koliko je sad trenutno 50% prosječne plaće u Federacije i da je ta osnovica fiksirana do 1. prosinca 2023. godine. Sindikat uposlenih u srednjim školama će potpisati sporazum u kojem će im s plaćom od 01. veljače imati povećanje od 10%, a pri izradi rebalansa, koji treba biti najkasnije do 1. lipnja, će se u skladu s mogućnostima proračuna odnosno rebalansa povećati za onoliko koliko bude prostora, kazala je Mikulić.

Mikulić je izjavila:

Dopustit ćemo da ovaj dan završimo u ovim pozitivnim vijestima. Svi učenici i njihovi roditelji svjesni su da se ovi izgubljeni sati moraju nadoknaditi. Probat ćemo ukalkulirat sve što se može ukalkulirati u tu nadoknadu. U konačnici nismo mogli ni raditi kalendar za srednje škole jer nastava počinje sutra. Probat ćemo uklopiti sve s nadoknadama koje će biti bezbolne i onoliko sati koliko budemo morali da ne trpi nastavni plan i program, zaključila je Ružica Mikulić. 

Podsjećamo kako je opći štrajk prosvjetara u ŽZH započeo 9. siječnja 2023. godine, kada su učenici krenuli u drugo polugodište.

Opći štrajk u srednjim školama u ŽZH okončan je nakon više mjesec dana.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading