Select Page

ANALIZA REZULTATA: Lista HNS-a je na ovim izborima najuvjerljiviji pobjednik

ANALIZA REZULTATA: Lista HNS-a je na ovim izborima najuvjerljiviji pobjednik

Najveći gubitnici su stranke koje su bili idejni začetnici i glavni protagonisti nelegalne i nelegitimne “platformaške” vlasti, a to su SDP, HSP BiH i NS Radom za boljitak

Održan je okrugli stol “Analiza rezultata izbora i njihova medijska prezentacija”. Organizator je bila Fondacija Konrad Adenauer, a uvodničari su bili Milan Šutalo, novinar i gl. urednik portala Hrvatski Medijski Servis (HMS) te sociolog Ivan Vukoja iz Instituta za društveno politička istraživanja. – Dan nakon izbora bilo je manipulativnih medijskih interpretacija rezultata izbora i izlaznosti na izbore. Jedan od primjera prezentiran je kao mišljenje građana kroz ankete, gdje je 5 ili 10 građana anketirano na ulici i gdje su oni izražavali nezadovoljstvo rezultatima, iz čega se mogao izvući zaključak da je riječ ili o krađi ili da građani BiH nisu glasovali, odnosno da su glasovali izvanzemaljci, kazao je, između ostalog, u izjavi za Vecernji.ba Šutalo.

Neustavan izborni zakon

Ivan Vukoja je govorio o političkom i ustavno – pravnom kontekstu u kojem su se odvijali izbori i naglasio neustavnost izbornog zakona. – Moramo imati na umu da je BiH heterogeno društvo, višenacionalna država i nije moguće govoriti o izbornom pobjedniku i gubitniku, već uvijek moramo govoriti u množini. Bez obzira što ne postoje formalno 3 izborne jedinice, Ustav BiH prepoznaje 3 političke zajednice i u skladu s tim i ostali ustavni i institucionalni aranžmani su trebali biti napravljeni tako da političke zajednice normalno mogu birati svoje političke predstavnike, kazao je Vukoja, te dodao: Može se reći da su najuvjerljiviju pobjedu unutar svojih izbornih jedinica ostvarili SDA i lista HNS-a. Zapravo, mislim da je lista HNS-a najuvjerljiviji pobjednik izbora, a najveći gubitnici su stranke koje su bili idejni začetnici i glavni protagonisti nelegalne i nelegitimne “platformaške” vlasti, a to su SDP, HSP BiH i NS Radom za boljitak, zaključio je Vukoja.

vecernji.ba

OGLASI

Loading