Select Page

Andrea Pehar: Zajedničko hodočašće u Međugorje znak je našeg svehrvatskog zajedništva

Andrea Pehar: Zajedničko hodočašće u Međugorje znak je našeg svehrvatskog zajedništva

Potpredsjednica Mladeži HDZ BiH i zastupnica u Skupštini Hercegovačko-neretvanske županije Andrea Pehar u ime Organizacijskog odbora najavljuje zajedničko hodočašće Mladeži HDZ BiH i Mladeži HDZ RH koje će se ove subote održati u Međugorju.

Prisjetimo se hodočašća iz 2013. godine, bilo je to prvo hodočašće Mladeži HDZ BiH, otkuda ideja?

Ideja za organizaciju prošlog Hodočašća Mladeži HDZ BiH, za koji se sada iskreno nadam da će prerasti u tradicionalno okupljanje Mladeži, došla je nekako sama po sebi, kao neki logičan slijed, kruna svim aktivnostima brojne i uistinu dobro organizirane Mladeži HDZ BiH. Željeli smo tim okupljanjem naših članova iz cijele Bosne i Hercegovine ojačati naše zajedništvo, zahvaliti se dragom Bogu na volji i trudu koji ulažemo u naš rad, a boljeg zagovornika od Kraljice mira, naše nebeske majke, smatramo da nema, zbog toga je odabrano Međugorje

Zbog čega opet hodočašće u Međugorje?

Međugorje, kao jedno od najpoznatijih marijanskih mjesta hodočašćenja, mjesto molitve i mira, mjesto zahvale milijuna hodočasnika iz cijeloga svijeta bilo je i ostalo naša jedina opcija. Prošlo hodočašće je ostavilo dubok trag u našem djelovanju, izazvalo veliki mir i spokoj u svima nama, tako da smo zaista s nestrpljenjem čekali ponoviti to naše zajedništvo baš ovdje u Međugorju- malom mjestu Hercegovine kojem je Gospa podarila toliku milost, učinila ga blagoslovljenim.

Iz kojih mjesta dolaze sudionici hodočašća?

Za razliku od prošlog Hodočašća na kojem su se okupili samo članovi Mladeži HDZ BIH iz svih krajeva Bosne i Hercegovine, na ovom Hodočašću u organizaciji nam se priključila Mladež HDZ iz Republike Hrvatske i ovo je zapravo zajedničko Hodočašće Mladeži HDZ BiH i Mladeži HDZ RH. Na taj smo način htjeli pokazati naše zajedničko djelovanje kao sestrinskih stranaka kao nastavak onoga što rade naši seniori na čelu s predsjednicima stranaka, i naravno htjeli smo pokazati naše zajedništvo kao naroda, jer mi smo jedan narod koji živi u dvije Domovine, a kako bi smo još više učvrstili naše svehrvatsko zajedništvo na ovogodišnje Hodočašće pozvali smo i pridružit će nam se mladi iz Demokratskog saveza Hrvata Vojvodine.

Tko je sve pozvan na hodočašće?

Na ovo zajedničko Hodočašće Mladeži HDZ BiH i Mladeži HDZ RH pozvani su svi zainteresirani koji taj dan žele provesti u molitvi, zajedništvu, miru i zajedničkom druženju s nama mladima. Pozvani su i svakako očekujemo da budu s nama i predsjednici HDZ BiH Dr. Dragan Čović te predsjednik HDZ RH Tomislav Karamarko i članovi oba predsjedništva, i to će za nas mlade biti poruka potpore nama mladima, potpora u našim zajedničkim okupljanjima ali i svemu drugome što rade Mladež HDZ BiH i Mladež HDZ RH. Do sada je već prijavljeno oko 600 sudionika Hodoćašća, a mi očekujemo da će preko 700 hodočasnika biti nazočno na ovom za nas mlade značajnom događaju.

Kakav je program hodočašća?

Program Hodočašća započinje okupljanjem u 13.30 sati u Herceg Etno selu Međugorje, a u 14.00 sati predviđen je prigodni program, nakon čega ćemo svi zajedno krenuti na Brdo ukazanja i kroz zajedničku molitvu koju će voditi Miljenko Miki Musa, duhovno se obnoviti i učvrstiti svoju katoličku vjeru. Nakon Brda ukazanja svi zajedno ćemo biti nazočni na Sv. misi u crkvi SV. Jakova u Međugorju kojoj će nazočiti i naši predsjednici Dr. Dragan Čović i Tomislav Karamarko kao i članovi Predsjedništva.

Koju poruku želite poslati ovim događajem?

Ovim Hodočašćem “Međugorje 2015.” želimo poslati poruku da je hrvatski narod jedan i nedjeljiv ma gdje on živio, da i mi mladi želimo doprinijeti osnaživanju našeg svehrvatskog zajedništva, upoznavanjem i stvaranjem novih prijateljstava i kroz molitvu i ovakva okupljanja ojačati to naše zajedništvo koje nam je potrebno, ali i kao mladi ljudi duhovno se pripremiti za sve izazove koji stoje pred nama u budućnosti.

OGLASI

Loading