Select Page

Andrej Plenković novi predsjednik HDZ-a

Andrej Plenković novi predsjednik HDZ-a

Andrej Plenković i službeno je postao novi, peti predsjednik HDZ-a. Točno tri mjeseca nakon što su potvrdili drugi mandat Tomislavu Karamarku, HDZ-ovci su u nedjelju ponovno izašli na birališta, a Plenkoviću, kao jedinom kandidatu, glas su dala 97.823 člana od njih ukupno 98.209 koliko ih je glasalo.

Podaci su to koje je iznio Damir Sesvečan, šef Središnjeg izbornog povjerenstva u nedjelju nešto iza 22 sata. Nevažećih listića, prema njegovim riječima, bilo je 336, a pravo glasa ukupno je imalo 208.277 članova.

U odnosu na Karamarka, koji je tri mjeseca ranije dobio potporu 92.276 članova, Plenkovićev rezultat bolji je za nešto više od pet tisuća glasova. Novi šef HDZ-a, podsjetimo, bio je uspješniji i u prikupljanju potpisa za kandidaturu jer je u odnosu na Karamarka, koji je skupio oko 30 tisuća, prikupio također oko pet tisuća potpisa više.

Njegov govor pogledajte ovdje.

Zanimljivo je spomenuti da su nakon Kramarkova izbora, mnogi u HDZ-u danima pričali kako je potpora od preko 92 tisuće glasova prenapuhana, pa su očekivali da će Plenkovićeva brojka biti manja. No, čini se da se na šefove HDZ-a ‘lijepe’ velike brojke.

– Hvala na podršci i povjerenju koje ste mi u velikom broju iskazali izborom za predsjednika najveće stranke – izjavio je Plenković, koji je u stranku stigao malo prije 22 sata u društvu najbližih suradnika Davora Stiera, Damira Krstičevića, Gordana Jandrokovića, Davora Božinovića i Tomislava Ćorića. Prethodno su u središnjicu HDZ-a stigli i Domagoj Milošević, Goran Marić, Miro Kovač, Zvonko Milas, Neven Jurica…

– Svjestan sam odgovornosti koju preuzimam. HDZ je predvodio uvođenje demokratskog poretka, dao veliki doprinos Domovinskom ratu, Hrvatska je pod vodstvom HDZ-a provela reforme, pristupila NATO-u i EU. Sada započinjemo novo poglavlje. Trebamo novu viziju i pristup što zahtijeva odvažno vodstvo i posebna znanja. Revitalizirat ćemo stranku – poručio je Plenković, dodajući kako će ‘vratiti povjerenje u HDZ’. Kazao je kako je bilo pogrešaka koje treba ispraviti te da je pred njima težak rad.

– Rješenje ne može biti politika koja razdvaja i stalno otvara povijesna pitanja i temelji se na ideološkim razlikama. Hrvatskoj treba moderna politička platforma, preuzet ćemo inicijativu za uređenu Hrvatsku – kazao je Plenković.

Naglasio je da će im glavni cilj djelovanja biti pokretanje gospodarstva, da su za provedbu svakog programa ključni ljudi, te da HDZ ima najviše stručnjaka.

– Želim da HDZ generira političku stabilnost, pravnu sigurnost, gospodarski rast, društvenu solidarnost, pravdu i socijalnu uključenost – rekao je Plenković ,koji se potrudio da objava rezultata ne nalikuje onoj Karamarkovoj. Nije bilo niti slavljeničke atmosfere, niti uobičajene gužve za HDZ u tim prigodama.

Za razliku od bivšeg šefa, koji je u pratnji imao gotovo cijelo Predsjedništvo, uz Plenkovića su na govornici bili samo Stier i Krstičević, te nekoliko mlađih suradnika iz stožera. I u stranku je došlo vrlo malo članova, a iz Predsjedništva samo glavni tajnik Domagoj Milošević i međunarodni tajnik Miro Kovač. Kraći govor prije Plenkovića održao je i Damir Krstičević…

OGLASI

Loading