Select Page

Jedanaestorica mladića po prvi put u habitu; među njima Ivan Crnogorac i Mate Zlomislić iz Posušja

Jedanaestorica mladića po prvi put u habitu; među njima Ivan Crnogorac i Mate Zlomislić iz Posušja

U nedjelju, 17. srpnja, pod večernjom svetom misom u prepunoj franjevačkoj crkvi svetih Petra i Pavla u Mostaru jedanaestorica mladića obukli su franjevački habit i tako stupili u godinu novicijata.

Sveto misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u BiH Luigi Pezzuto, dok je propovijedao i obred oblačenja predvodio hercegovački provincijal dr. fra Miljenko Šteko uz veliki broj svećenika. Među mladićima koji sada započinju godinu novicijata na Humcu, gdje će izbližega upoznati redovnički život po primjeru svetoga Franje, nalaze se i Ivan Crnogorac i Mate Zlomislić iz posuške župe. Ivan je završio klasičnu gimnaziju i sjemenište u Visokom. Mate je godinama bio član mjesne frame. Odsada ih možemo radosno zvati fra Ivan i fra Mate. Ovom svečanom činu nazočili su i velik broj rodbine i prijatelja iz Posušja, kao i sadašnjih i bivših framaša. Svim mladićima želimo mir i ustrajnost na započetom putu.

U svojoj propovijedi provincijal je istaknuo: “Mi večeras – kako već rekoh u početku – nazočimo jednome malome čudu. Ovih 11 mladića dobilo je na određen način od Boga poticaj da stupe u Franjevački red i u njemu služe Bogu po primjeru sv. Franje. Naša franjevačka provincija nije rodila te mladiće, a oni joj se ipak sinovski pridružuju kao da ih je rodila. Ne moramo uopće i nikada znati sve pojedinosti što ih je potaklo i kako se dogodilo da su došli ovamo. Ali smo uvjereni, ako budu surađivali s Božjom milošću, Bog će izvesti u njima ono što je naumio.”

Donosimo imena svih jedanaest novaka:

1. Slavko Anđelić iz župe Sv. Kate – Grude
2. Fran Ćorić iz župe Sv. Ante Padovanskoga – Humac
3. Marko Galić iz župe Uznesenja BDM – Široki Brijeg
4. Ivan Malić iz župe Navještenja BDM – Velika Gorica
5. Marin Mikulić iz župe Sv. Petra i Pavla – Kočerin
6. Đuro Ravenšćak iz župe Sv. Martina – Dugo Selo
7. Ivan Tomić iz župe Sv. Mateja – Mostar
8. Slaven Tomić iz župe Sv. Ante Padovanskoga – Humac
9. Mate Zlomislić iz župe Bezgrješnog začeća BDM – Posušje
10. Ivan Crnogorac iz župe Bezgrješnog začeća BDM – Posušje
11. Robert Radić iz župe Sv. Mihovila Arkanđela – Drinovci

frama-posusje.com

OGLASI

Loading