Select Page

Apel stanovništvu: Ne palite vatru na otvorenom. Posljedice mogu biti nesagledive!

Apel stanovništvu: Ne palite vatru na otvorenom. Posljedice mogu biti nesagledive!

Proteklog vikenda posuški vatrogasci morali su se boriti s čak 6 požara koji su buknuli na nekoliko lokacija. Vatra je progutala 37 hektara šume na Oštrcu, kao i šumu i nisko raslinje u Cerovim Docima odnosno Konjovcu, dok je u Osoju vatra zaprijetila i kućama. Gorilo je i u Batinu i Lipovicama, a požar koji je izbio u susjednom Imotskom, jučer je prešao i na teritorij općine Posušje. Također, u Zavelimu izgorile su tri napuštene kuće, a oštetećena je i elektro mreža.  Nastavak je ovo crnog niza od preko 10 požara u periodu od samo dva tjedna. Svi su oni trenutno zahvaljujući angažmanu vatrogasaca i stanovništva pod nadzorom, a sumnja se da se da je uzrok požara ljudski faktor. Stoga je u istragu uključen i MUP, u svrhu otkrivanja počinitelja i adekvatnog sankcioniranja.

Povodom zabrinajvajuće eskalacije broja požara danas je sjednicu održao i Stožer civilne zaštite općine Posušje. Zapovjednik Stožera i načelnik općine Ante Begić ovom prilikom je rekao kako:  – Nažalost, pored upozorenja da je zabranjeno loženje vatre na otvorenom posljednjih dana svjedoci smo brojnih požara na području naše Općine, koji pričinjavaju veliku materijalnu štetu te ugrožavaju stambene objekte i živote ljudi i naša prirodna bogatstva.  Upravo zbog toga sa Stožera je upućen apel i upozorenje stanovništvu:

-Upozoravamo stanovništvo da je zabranjeno bilo kakvo paljenje vatre u blizini šumskih površina ili površina pod usjevima, stambenih naselja, vodova dalekovoda i slično. Posebice podsjećamo građane da osobe koje su izvršile spaljivanje korova ili paljenje vatre na otvorenom prostoru dužne mjesto spaljivanja pregledati i ostatke u potpunosti izgasiti.

Ako  uočite širenje vatre potrebno je odmah o tome obavijestiti vatrogasce na broj 123, Operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Posebno skrećemo pozornost žiteljima ako uslijed spaljivanja nastane požar koji bi imao kao posljedicu veću materijalnu štetu ili opasnost za ljudske živote, da su za to u skladu s Kaznenim zakonom Federacije Bosne i Hercegovine („Službene novine Federacije Bosne i Hercegovine“, broj: 36/03, 37/03, 21/04, 69/04, 18/05, 42/10, 42/11, 59/14, 76/14 i 46/16) predviđene sankcije, u vidu kazne zatvora ili novčane kazne.

Apeliramo na sve građane, pridržavajte se zakonskih odredbi, ne palite vatru na nedopuštenim mjestima, ne ostavljajte upaljenu vatru bez nadzora, ne uništavajte prirodu i okoliš, jer vaša mala nepažnja može imati nesagledive posljedice, za koje možete i kazneno odgovarati.

OGLASI

Loading