Select Page

Veliki župni zbor Fra Grga Martić iz Posušja proslavio 30 godina postojanja

Veliki župni zbor Fra Grga Martić iz Posušja proslavio 30 godina postojanja

Ove godine Veliki župni zbor iz Posušja slavi 30 godina postojanja. Tom prigodom u dogovoru s našom voditeljicom Zbora s. Marinom Ivanković odlučili smo se na putovanje u Austriju. Destinacije su bile Salzburg, Beč i još jedno u nizu marijanskih svetišta, najpoznatije u Austriji Mariazell. Naše je putovanje izgledalo ovako:

PRVI DAN:

U četvrtak smo u 22 h krenuli ispred posuške crkve. Put je prema Salzburgu jako dug, tako smo pravili i kraće i duže stanke. U Zagrebu su nam se pridružile još dvije članice Zbora koje su studentice u Zagrebu i vodič Andrija Lovrić. Putovali smo cijelu noć, da bi cijeli dan iskoristili na razgledavanje “tvrđave od soli”. Naime, Salzburg je poznat po rudnicima soli pa otuda i naziv gradu. Stari je dio grada upisan u UNESCO-v popis svjetske baštine zbog svoje bogate barokne arhitekture. To je vjerojatno bio razlog da su ga nazivali i njemačkim Rimom.

Ostali smo zadivljeni samim centrom Salzburga koji uključuje katedralu i benediktinski samostan. U stijenama Mönchberga iskopane su ranokršćanske katakombe koje se nalaze uz crkvu Sv. Petra iz XII. st., koja je podignuta na temeljima crkve iz VII. st. koju je sagradio Sv. Ruprecht, ali i groblje sv. Petra koje je jedno od najstarijih u Europi. U crkvi svetoga Petra je sa suprugom Constanzom svirao misna slavlja velikan glazbenoga svijeta, Wolfgang Amadeus Mozart (1756.-1791.).

Salzburg je u svijetu poznat kao rodni grad velikog majstora i skladatelja baroka. U hodu smo vidjeli i Mozartovu rodnu kuću (Mozart Geburtshaus), a tu su i izvorne Mozartove čokoladne kugle koje smo svakako ponijeli kućama. Obišli smo i dvorac Mirabell i njegove prekrasne vrtove od kojih zastaje dah. Mirabell je dvorac s predivnim vrtovima, fontanama i statuama rimskih i grčkih bogova, odmah uz rijeku Salzach, a izgrađen je u 17. stoljeću. Park ispred dvorca dovršen je 1730. godine kao jedan od najljepših europskih baroknih vrtova.

Mnogi su od nas bili umorni od cjelonoćne vožnje pa smo se osvježili sladoledom i kavom, a neki su ipak iskoristili slobodno vrijeme za obilazak srednjovjekovne tvrđave Hohensalzburg. Ova tvrđava je najveća u potpunosti očuvana tvrđava srednje Europe i jedan od simbola Salzburga. Izgrađena je davne 1077. godine na brijegu iznad grada. Do nje se može doći pješice, ali i uspinjačom. Zanimljivo je saznati i to da je u okolici Salzburga sniman film Moje pjesme,moji snovi 1964. godine. Danas se organiziraju posjete turistima na lokacijama gdje je film sniman. Ono što je za Zbor važno je činjenica da je u Salzburgu nastala jedna od najljepših božićnih pjesama Tiha noć. Nakon udaha povijesti i kulture, ljepote što ih nudi Salzburg otišli smo u motel na odmor i večeru.

DRUGI DAN:

Rano ujutro, nakon doručka smo krenuli prema Beču. Odmor nam je dobro došao, a da smo se odmorili potvrđuju brojni vicevi koji su izišli iz rukava naših zboraša, kao i brojne pjesme koje su nas pratile sve do samoga Beča. Pjesma je odjekivala kroz divne austrijske predjele, na svakom odmorištu i svakom dijelu gdje se ukazala prilika. Vodič Andrija je cijelim putem opisivao sve kulturne i povijesne spomenike, ali i predivan pejzaž kojim Austrija obiluje.

U Beč smo stigli oko podneva. Odmah smo krenuli prema središtu Beča i katedrali. Bečka katedrala ili katedrala svetoga Stjepana je katedrala koja se nalazi na Trgu svetoga Stjepana u Beču. Građena je u romaničkom i gotičkom stilu na ruševinama nekadašnjih dviju crkava, od kojih je prva sagrađena 1147. godine. Zbog krova živopisnih boja postala je jedan od prepoznatljivih simbola Beča, ali je izgorjela 1258., tako da su od nje danas ostali jedini vidljivi tragovi na zapadnoj fasadi. Ostali smo bez daha kad smo ugledali svaki centimetar povijesti koji se proteže katedralom. Zanimljivo je što se u katedrali nalazi i spomen ploča blaženoga Alojzija Stepinca. Brojni oltari, sakristije, propovjedaonice, slike, stropovi su dio kulturnoga nasljeđa ove bogate i divne građevine.

Nakon katedrale, vodič nas je odveo u crkvu Am Hof, Hrvatske katoličke misije Beč. Ova crkva se naziva i crkvom anđela. Očaravajući dijelovi i ove crkve nisu nas ostavili ravnodušnima, a pogotovu zato što je hrvatska. Dogovor je bio da proslavimo Krista na svetoj misi u nedjelju u 9 sati. Nakon Am Hofa, imali smo pravo izbora. Neki su otišli u Haus der Muzik (Kuća glazbe), a dio Zbora je posjetio Kaisergruft (Carska kripta). U Kući glazbe na pet razina predstavlja se fascinantan svijet glazbe i zvuka. Članovi Zbora su testirali svoj glazbeni talent kao „virtualni dirigenti“, dok je Kapucinska grobnica, također poznata kao Carska kripta, a grobnica je habsburgške i habsburško–lotrinške obitelji. Grobnica se nalazi u Neue Markt (Mehlmarkt) ispod kapucinske crkve Gospe od Anđela u Beču o kojoj se brinu istoimeni redovnici.

Poslije toga slijedilo je slobodno vrijeme koje smo također iskoristili za razgledanje Beča i njegovih znamenitosti, ali i okrepu. Na koncu dana uslijedili su smještaj u hostelsu, odmor, večera, kao i pjesma. Ujutro, nakon doručka, otišli smo na svetu misu u Am Hof, gdje smo se susreli s poznatim licima iz Posušja. Još nam je preostalo da obiđemo najveće austrijsko marijansko svetište pa se nismo uspjeli više zadržavati u Beču.

MARIAZELL

Mariazell je najvažnije hodočasničko mjesto u Austriji i također ima veliko značenje za katolike iz susjednih istočnih zemalja. To je svetište posvećeno Djevici Mariji, ističe se Marijin kip, isklesan u lipovu drvu. Crkva je ukrašena brojnim zlatom i srebrom, ali i zavjetnim slikama. Iza crkve se nalazi čudotvorni izvor koji pomaže očnim bolestima.

Nakon svih obilazaka, krenuli smo svojim kućama. Vodiča Andriju i njegovoga prijatelja smo ostavili u Zagrebu, a mi smo put nastavili uz pjesmu. Vratili smo se iza ponoći, a iza nas je ostala predivna Austrija. Ovo je putovanje ispunilo sva naša očekivanja i ostavilo u našim srcima ljepotu i povijest carske Austrije. Zahvaljujemo od srca našoj voditeljici Zbora s. Marini Ivanković i našem župniku fra Mladenu Vukšiću na realizaciji ovoga predivnog putovanja. Do nekog drugog susreta – ŽIVILI ♥.

zupa-posusje.com

OGLASI

Loading