Select Page

Bagini aforizmi iliti ‘bagizmi’

Bagini aforizmi iliti ‘bagizmi’

Dvadeset i sedma po redu knjiga, osma na ikavici i druga aforizama Slave Antina Bage pod naslovom “Boje vrimena” izišla je iz tiska u izdanju Matice hrvatske Ogranak Čitluk prije mjesec dana.

Ova Bagina knjiga nastavak je na njegovu knjigu aforizama “Uvik bit čovik”. Druga je to njegova knjiga aforizama i osma knjiga na ikavici.

Autor se u ovoj novoj knjizi, pisanom ikavicom posuškoga kraja, služi zbijenim, sažetim načinom izražavanja koje se odlikuje dubljom misaonošću.

Knjiga je podijeljena u osam odjeljaka: Zemlja, domovina ljudi; Narod bez mržnje; Domovina, u srcu; Rat je negacija čovika; Mir i dobro narodu; Sloboda je činiti dobro; Istina oslobađa čovika; Pravda je istina u akciji i Dodatak: Narodne poslovice.

U Predgovoru knjizi Ljubo Krmek je zapisao: “Slavo Antin Bago nam je podastro misli o zemlji, narodu, domovini, ratu, miru, slobodi, istini i pravdi. U korijenu svih ovih misli je Hrvatska, naša domovina. Stoga bih ih skupa nazvao domovinske misli”.

Stjepan Galić je u pogovoru napisao: “Ovo nije ni roman ni pripovijetka da bi se mogli odrediti i obraditi likovi, tema, ideja… Ovo su kratke prozne forme od nekoliko redaka. A da bi se napisalo kratko i sadržajno, treba mnogo, mnogo znati. Bagini aforizmi pisani su narodnom ikavicom posuškog kraja, pučkim stilom. Bagini aforizmi mogli bi se nazvati bagizmi.”

Donosimo neke od mudroslovice i aforizama iz nove Bagine knjige:

* Posveta A. B. Šimiću:

“Najsvitlija si zvizda na hrvackon nebu. ‘Vala ti što više ne ‘odan po svitu, jako malen. Posluša san tvoj savit i ne iđen malen ispod zvizda’

* Sad ovako, sad onako

‘On je sad ovako sad onako, kao pivac na dimnjaku’

* Ne minja se

‘Odavno živi u gradu, ali, još je u svom selu’

* Domovina u srcu

Kad Domovina potpuno uđe u naše srce, onda je to prava naša Domovina’

*Što komu pripada

‘Jaram se stavlja volu, a ne čoviku’

* Mrtvi branitelji

‘Ne budite nas iz zamišljenog sna’

*Perači ruku

‘Svako vrime ima s voje perače ruku, svoje Pilate’

* Ne moremo

Ne moremo od željeza pravit zlatno tele pa mu se klanjat’

* Dragi učenici

‘Kraj je vašeg školovanja. ne budite, ne daj Bože, Ponciji Pilati, Herodi. Budite Š imuni Cirenci, Veronike…Bog će vam pomoći’

*Ne smije se tako

‘Nije dobro kad dvi ‘tice kljuju najmanju treću ‘ticu’

*Naše gore list

‘Bilo je i oni naše gore list jesenji list, koji su progonili naš narod’

* Prestanite s takon prakson

‘Suze rone, pune su jezera, srce mi neizmjerno pati, jer me oba brata ‘oće daleko od rodne grude otjerati’

* Ne raditi tako

‘Ne gradimo društvo na povisnoj laži’

Slavo Antin Bago rođen je 7. veljače 1939. godine u Čitluku pored Posušja. Osim 19 književnih uradaka, Slavo je do sada objavio i sedam stručnih udžbenika. Ni u 78. godini on ne miruje, nego stvara, piše i objavljuje. Tako je najavio da su mu spremne za objavu još tri knjige.

vecernji.ba/posusje.net

OGLASI

Loading