Select Page

”Bećarski porez” u BiH: Uvođenje poreza na neudane i neoženjene

”Bećarski porez” u BiH: Uvođenje poreza na neudane i neoženjene

Grupa građana podvlašićkih sela Kruševo Brdo, Šiprage i Grabovica najavila je da će od SO Kotor-Varoš zatražiti uvođenje poreza na neženje i na neudane žene, kao i na bračne parove bez djece, koji imaju solidna primanja, a nemaju zdravstvenih prepreka da imaju potomstvo.

Navode kako bi se trebale oporezovati zaposlene neženje i neudate zaposlene žene starije od 25 godina, jer bi se na taj način ’’povećala stopa nataliteta u RS-u i BiH’’, piše Oslobođenje.
”Ovu inicijativu ćemo dostaviti SO Kotor-Varoš. Sela se gase, a sve manje djece se rađa i u gradovima. S druge strane, neženja je sve više”, tvrdi Milomir Pavlović, mještanin Šipraga i jedan od potpisnika inicijative za uvođenje ”bećarskog poreza”.

Pokrenuta inicijativa

On je izrazio nadu da će se kotorvaroški odbornici ozbiljno pozabaviti ovim problemom, dodajući da će odbornicima od koristi biti i demografska istraživanja, koja ukazuju na rapidan pad nataliteta u selima na sjevernim obroncima Vlašića.

Inicijativa da se uvede namet na neženje ovih dana je glavna tema u Kotor-Varoši. I dok jedni tvrde da se radi o prijedlogu koji je unaprijed osuđen na propast, drugi ističu da je porez na neženje “dobar način da se bećari ostave kafana, a prihvate žena”.

U polemikama oko “bećarskog poreza” često se potencira primjer kotorvaroškog sela Grabovica u kojem još ”momkuje” više od 60 neženja starijih od 40 godina.
Tragom te informacije, ekipa Oslobođenja je posjetila Grabovicu i ispred tamošnje kafane razgovarala s nekoliko neženja, koji su tražili da im se imena ne spominju u novinama.
Kažu kako bi se sutra oženili kada bi im “iskočila dobra prilika i kada bi imali novca hraniti obitelj”.

”Čuo sam da je ”bećarski porez” svojevremeno uvodio i Benito Musolini. Ništa dobro ti porezi nisu donijeli. Država bi nam trebala dati dobar posao i solidne plaće, pa bi i mi stvarali obitelji. Radimo, uglavnom, na pilanama i u šumi i jedva sastavljamo kraj s krajem. Ni do čega nam nije, pa ni do žena. Neki od nas nemaju ni 40 godina, a od vibracija motorki tresemo se kao vršalice, kaže jedan iz grupe grabovačkih neženja, piše Oslobođenje.

Dodaje da je sličnu inicijativu, početkom 2014. godine, u kotorvaroškom lokalnom parlamentu pokrenuo i tadašnji odbornik Filip Perišić, ali da je ta inicijativa naišla na oštre reakcije i osudu javnosti.

grude-online.com

OGLASI

Loading