Select Page

BH festivalski brend Mediteran Film Festival otvara svoja vrata u Širokom Brijegu

BH festivalski brend Mediteran Film Festival otvara svoja vrata u Širokom Brijegu

Povodom otvaranja 16. Izdanja Mediteran Film Festivala – festivala dokumentarnog filma koji će ovu godinu trajati od 26. do 29. kolovoza, danas je u Širokom Brijegu održana press konferencija.

O festivalu, službenom dijelu u konkurenciji, filmovima iz popratnog programa, radionicama te brojnim sadržajima festivala govorili su Tomislav Topić, direktor festivala, Robert Bubalo, producent festivala, Lavinija Tadić ispred HT Eroneta kao generalnog pokrovitelja, Zdenko Jurilj redatelj filmova ‘Da Capo’, ‘Kućo moja’ i jedan od redatelja filma ‘Hercegovina’, Mirela i Ivan Cigić redatelji filma ‘Neukrotivi kardinal’, Lucy Eagleson, voditeljica MFF radionice, Tyler Gunderson filmski producent, voditelj post produkcije u YouTube Space-u i voditelj MFF radionice, te asistentice na radionicama Hilary Morefield i Skylar Economy.

”Ovogodišnji Festival smo zasigurno podignuli na jednu višu razinu a ono na što sam posebno ponosan jesu radionice koje su ovu godinu proširene i vremenski i po broju ljudi. Svakako još jedan velik doprinos ovog Festivala jeste i činjenica kako smo zadržali trend da iz godine u godinu publici donosimo tri do pet filmova lokalnih autora”, rekao je direktor Mediteran Film Festivala Tomislav Topić i zaželio dobrodošlicu gostima kao i dobar provod na ovogodišnjem Festivalu.
Lavinija Tadić, iz Odjela za korporativne komunikacije HT Eroneta, je istaknula kako Mediteran Film Festival, predstavlja jedan od najvećih filmskih projekata u Hercegovini pa i šire, koji HT Eronetu daje mogućnost da doprinese društvenoj zajednici u kojoj posluje.

mff-siroki-08251115

„HT Eronet već 11 godina podržava Mediteran Film Festival, dok smo nekoliko posljednjih i generalni sponzor. Unutar press centra, za vrijeme trajanja festivala, osiguravamo WiFi, a ovu godinu u suradnji s našim dobavljačem firmom Dimotel, osigurali smo i vrijednu nagradu, mobilni uređaj LG G3, kojeg će osvojiti najsretniji glasač za film u kategoriji Nagrada publike. Posebno nas raduje što svoj, prije svega partnerski odnos, iz godine u godinu, obogaćujemo te postajemo prepoznatljivi jedni po drugima“, rekla je Tadić.

Nazočnim predstavnicima medija također se obratio i Robert Bubalo, producent festivala, koji se osvrnuo i na filmove u programu.
‘’ Na ovogodišnjem Festivalu zaista na forsiramo velik broj filmova, ali ono što prikazujemo je vrh. Naši partneri su snažni brendovi poput Eroneta, Beck’sa, Jack Danielsa, a od ove godine s nama je i najveća svjetska televizijska mreža HBO”, istaknuo je Bubalo i dodao kako ga veseli da je filmska škola MFF-a postala prepoznatljiva u svijetu, te od ove godine u njoj sudjeluju i stranci.
Voditeljica MFF radionice Lucy Eagleson govori kako nakon tri godine angažmana svojim radom pomiču granice čemu, između ostalog, svjedoči i ovogodišnji broj polaznika radionice.

‘’Jako mi je drago što smo ovdje treću godinu za redom i što se svake godine prijavljuje sve više mladih. Dolaze nam djeca iz obližnjih gradova i drugih država a ovu godinu smo imali priliku dovesti i mlade iz San Diega. Film koji smo snimili i stvarali u ovom kratkom vremenu zove se The Bridge – Most, a u njemu govorimo o spajanju jezika, kulture i prijateljstva’’, istaknula je Lucy i dodala kako smatra da su obavili jako dobar posao i uspjeli u prenošenju svoje ideje na platno.

mff-siroki-0825815

Ovogodišnji Mediteran FF, počet će u srijedu 26. kolovoza projekcijom ‘Kreatora džungle’ filma iz konkurencije, u kojoj će sveukupno biti prikazano 17 dokumentarnih filmova, sedam u dugometražnoj i deset u kratkometražnoj selekciji.

Na ceremoniji otvaranja 26. kolovoza, bit će prikazan i film iz MFF radionice, koji su posljednjih tjedana pod vodstvom Lucy Eagleson i Tylera Gundersona, u Širokom Brijegu snimili srednjoškolci polaznici ovih radionica zajedno s kolegama, šest mladih filmaša učenika, iz Amerike.

U programu ‘Domaćih autora’ bit će prikazano pet dokumentarnih ostvarenja a Festival donosi i deset animiranih filmova s NAFF-a, prijateljskog festivala iz Neuma. MFF s ponosom ističe i suradnju s ovogodišnjim partnerom Festivala, najznačajnijom svjetskom filmskom mrežom HBO, u kojoj će u programu Adria bit prikazan poljski film ‘Duboka ljubav’. Uz HBO, 16 izdanje Festivala će napraviti još jedan veliki iskorak, a to je pokretanje otvorenog kina, na kojem će uz potporu Operacije kino, bit prikazana dva igrana filma. Film zatvaranja, iz off programa, bit će Oscarom nagrađeni dokumentarni hit ‘Citizenfour’, redateljice Laure Poitras.

abcportal.info/FOTO Ivan RAMIĆ

OGLASI

Loading