Select Page

NAJNOVIJE ANKETE: HDZ sve jači, SDP bez porasta popularnosti, a potpora Živom zidu u padu

NAJNOVIJE ANKETE: HDZ sve jači, SDP bez porasta popularnosti, a potpora Živom zidu u padu

Kolovoz je bio mjesec obilježen prekidom arbitraže sa Slovenijom te jedinstvenom potporom Vladi u Hrvatskom saboru, vojnim mimohodom i svečanosti u Kninu u povodu 20. obljetnice Oluje, ali i dobrim turističkima vijestima. No sve to vladajućima nije koristilo, štoviše, HDZ je povećao prednost, pokazalo je istraživanje Crobarometra za Dnevnik Nove TV koje je u razdoblju 1.-15. kolovoza proveo Ipsos puls na 954 ispitanika.

HDZ tako mjesec završava sa 31,8 posto ili gotovo dva posto više nego mjesec prije. SDP pak uživa potporu od 23,2 posto i nema značajnog rasta ni pada. Zanimljivo kako je u zadnja tri mjeseca HDZ s minimalnih tri povećao razliku na 9 posto.

HDZ u političkom smislu u najgorem slučaju može računati na 28,4 posto birača, a u najboljem 35,2. SDP pak u najgorem slučaju računa na 20,1 posto, a u najboljem 26,3 posto.

Živi zid pao je na 5 posto, mjesec prije bio je na 6 posto. ORaH je pao ispod 5 posto ili uživa potporu od 4,1 posto. Bandić 365 stranka je na 3,6, a udruga Most 2,9, HSS je na 2 posto, narodnjaci su na 1,9 posto potpore. Odmah iza njih su reformisti Radimira Čačića sa 1,9. Zatim s istom potporom od 1,7 posto slijede BuZ, Naprijed Hrvatska te laburisti.
IDS ima 1,5 posto a HSP 1,3 te HSU 1,3 posto potpore. Ostale stranke imaju manje od 1 posto i ukupno sakupljaju 4,8 posto.

Budući da se bliže izbori, smanjuje se i broj neodlučnih i trenutačno ih je 9 posto, a još prije 4 mjeseca taj postotak bio je 14 posto.

Domoljubna koalicija uživa potporu od 34 posto i raste. A vladajuća koalicija trenutno uživa 28,2 posto birača. Kod HDZ-ove koalicije trenutačno raspon glasova je od 28,8 što je najmanje što mogu skupiti, a i najviše mogu skupiti 35,8. Vladajuća koalicija u najgorem slučaju može skupiti 24,7 a u najboljem 31,3.

Živi zid trenutno uživa potporu od 7,1 posto birača, a Bandić 365 3,8, OraH je na 3 posto, Most na 2,9. Naprijed Hrvatska ima 1,7 posto, HSP ima 1,6, HDSSB 1,5 te Reformisti 1,5 posto. Te stranke zbog snage i utjecaja u svojim regijama mogu uzeti jednog ili dva zastupnika i tako zakomplicirati i odlučiti o formiranju buduće Vlade. Ostale stranke zajedno ne prelaze niti 1 posto ili ukupno imaju 4,3 posto.

Smjer kojim ide Hrvatska podupire 26 posto i prvi je to put nakon nekoliko mjeseci da nema rasta potpore, no raste broj onih koji misle da Hrvatska ide u lošem smjeru i trenutačno ih je 65 posto. Ne zna njih 9 posto.

Vladinu politiku podupire 29 posto i to je prvi put nakon nekoliko mjeseci da potpora ne raste. A isto tako Vladinu politiku ne podupire 61 posto birača, a ne zna njih 10 posto.

Predsjednica, kada bi je se ocjenjivalo školskom ocjenom, dobiva 3,28 i raste, Vlada je na istoj ocjeni od 2,27, a zanimljivo, Hrvatskom saboru porasla je potpora na 2,19.

OGLASI

Loading