Select Page

Biden pod velikim pritiskom: Radi na obustavi sukoba između Izraela i Hamasa

Biden pod velikim pritiskom: Radi na obustavi sukoba između Izraela i Hamasa

Biden se suočava s rastućim pritiskom zastupnika iz njegove Demokratske stranke da preuzme glasniju ulogu, no američki dužnosnici navode da su se on i njegov tim opredijelili za manje ‘glasnu’ akciju, razgovarajući s izraelskim dužnosnicima i američkim saveznicima u arapskom svijetu, prenosi Reuters.  

“Naša je procjena ovoga trenutka da je poduzimanje razgovora ‘iza scene’ najkonstruktivniji pristup koji možemo imati”, kazala je s tim u vezi glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki.

Biden je telefonski razgovarao s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom, treći put od izbijanja nasilja. Bijela kuća priopćila je s tim u vezi da je Biden ohrabrio Izrael da poduzme sve napore kako bi zaštitio nevine civile te da su dvojica čelnika razgovarala “o napretku izraelskih vojnih operacija protiv Hamasa i drugih terorističkih skupina u Gazi”.

“Predsjednik je izrazio potporu prekidu vatre i razgovarao o američkom angažmanu u tom pravcu s Egiptom i drugim partnerima”, navodi se također u priopćenju Bijele kuće.

Pristaše Bidenove administracije traže, međutim, bržu akciju. “Zbilja smo frustrirani zbog toga što administracija ne djeluje brže”, kaže Logan Bayroff, glasnogovornik proizraelske liberalne lobističke skupine J Street.

Dvadeset i osam demokratskih senatora, više od polovice njih u Senatu, u nedjelju je u izjavi zatražilo “trenutan prekid vatre kako bi se spriječio daljnji gubitak civilnih života i spriječila daljnja eskalacija sukoba”.

Čelnik demokratske senatorske većine Chuck Schumer rekao je u ponedjeljak kako i on želi što prije vidjeti na djelu prestanak međusobnih napada. Bidenova administracija u velikoj se mjeri oslanja na Egipat zbog njegova utjecaja na Hamas, koji ispaljuje rakete na izraelske gradove, na što Izrael odgovara zračnim i topničkim napadima.

Administracija želi da dođe do deeskalacije kako bi se zaustavilo nasilje i omogućila dostava pomoći u Gazu te uspostavio održivi mir. 
Prema dobro informiranim izvorima, SAD se sprema na značajne inicijative vezano uz humanitarnu obnovu u Gazi. Biden snažno podupire izraelsko pravo da se brani od napada raketama Hamasa, kojega SAD smatra terorističkom organizacijom, no istodobno administracija ne podupire izraelsko rušenje nebodera u kojemu je bilo sjedište al Jazeere i Associated Pressa.

Bidenova administracija napad na tu zgradu smatra velikom strateškom pogreškom, pogotovo stoga što je utjecala na okretanje javnog mnijenja u SAD-u protiv Izraela, navodi za Reuters  izvor blizak administraciji. Američki državni tajnik  Antony Blinken objavio je na Twitteru da je razgovarao s ministrom vanjskih poslova Ujedinjenih Arapskih Emirata Abdullahom bin Zayedom Al Nahyanom o hitnoj potrebi zaustavljanja nasilja u Izraelu, na Zapadnoj obali i u Gazi.

Bidenova administracija privatno optužuje administraciju bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa za prekid komunikacija s Palestinskom samoupravom tijekom vođenja njegove proizraelske politike, ocjenjujući da je to pridonijelo nestabilnosti. Dok je Trump pomogao u postizanju sporazuma o normalizaciji odnosa Izraela i arapskih zemalja, istodobno je ukinuo pomoć Palestincima, prenosi Hina.

OGLASI

Loading