Select Page

BIH: 7000 RADNIKA BEZ POSLA!

BIH: 7000 RADNIKA BEZ POSLA!
Više od 7.000 tisuća osoba do sada je ostalo bez posla potvrđeno je iz Saveza samostalnih sindikata BiH. Udruženje poslodavaca Federacije traži zabranu otpuštanja radnika i u krajnjem slučaju predlaže Lex specialis čemu se protive sindikalisti.

Otkazi su postali svakodnevni, a u najtežem položaju su radnici u ugostiteljskom, turističkom i drvoprerađivačkom sektoru, javlja N1.

Prema podacima SSSBIH preko 7000 radnika je otpušteno otkako je nastupila pandemija korona virusa. Prijedlog Udruženja poslodavaca Federacije da se u javnom sektoru smanje plaće za 20 posto, te iste radnike neće vratiti na posao.

Smatramo da je to jeftini politički trik i dogovor između poslodavaca i Vlade na koji Savez sindikata neće pristati. Poručujemo da se što hitnije donese set ekonmskih mjera, rekao je Selvedin Šatorović, predsjednik SSSBiH.

Situacija je teška i za vlasnike malih i srednjih poduzeća koji strahuju da će zbog novonastale situacije zatvoriti poduzeća.

Aida Hasibović vlasnica je i direktorica vrtića “Kockica” u sarajevskom naselju Ilidža. Za N1 ističe da se donesenoj naredbi o prinudnom zatvaranju vrtića ne protivi i istu podržava shodno pandemiji koja vlada, ali ne opravdava nadležne organe koji nisu donijeli set gospodarskih mjera kojima bi se na pravi način pomoglo vlasnicima malih i srednjih poduzeća.

Napominje da akumulirana sredstva skoro da i ne postoje te da nitko od poslodavaca ne može priuštiti dva do tri mjeseca financiranja iz privatnih sredstava.

Mi smo mikrofirma koja broji šest zaposlenih radnika i koja se financira isključivo iz tekućih mjesečnih prihoda i nismo u stanju ispoštovati obveze za period koji ne radimo, osim za dio godišnjih odmora, koji smo već potrošili u prethodnih petnaest dana, izjavila je Hasibović.

Hasibović ističe da bi od krucijalne važnosti bila pomoć u sufinanciranju doprinosa i dijela neto plaće, za period za koji ne rade.

Pomoć je ovog vikenda obećala Vlada Sarajevske županije, čije je Koordinacijsko tijelo za predlaganje mjera zaštite i oporavka gospodarstva pripremilo set mjera za pomoć gospodarstvu, a u prvom redu pomoć se odnosi na pravne subjekte koji su pogođeni mjerama zabrane obavljanja djelatnosti iz područja turizma, hotelijerstva, ugostiteljstva, prijevoza putnika, trgovine i slično, a posebno onima koji prema klasifikaciji djelatnosti obavljaju pretežitu djelatnost koja je obuhvaćena mjerama zabrane.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading