Select Page

BiH će dobiti plin koji nije ruski, a plinovod će ići preko Posušja

BiH će dobiti plin koji nije ruski, a plinovod će ići preko Posušja
BH-Gas obavijestio je javnost da je Europska komisija usvojila sveobuhvatan plan za Zapadni Balkan te dala prijedlog za dodjelu devet milijardi eura bespovratnih sredstava iz Instrumenta za pretpristupnu pomoć IPA III za razdoblje od 2021. do 2027. godine.

Plan obuhvaća deset vodećih investicijskih inicijativa u ključnim oblastima za ekonomski razvoj, od kojih je za BH-Gas značajna održiva transportna i energetska povezanost.

S tim u vezi, u okviru Inicijative 5, a slijedeći EU politike za čistu energiju koja podrazumijeva prestanak korištenje uglja, u planu je realizacija projekta plinovoda Južna interkonekcija BiH i Hrvatska.

Projekt Južna interkonekcija BiH i Hrvatska je u funkciji povezivanja transportnih sustava BiH i Hrvatske, s ciljem osiguranja sigurnog i pouzdanog snabdijevanja prirodnim plinom primarno postojećih potrošača, diversifikacije izvora (plin iz Kaspijske regije preko IAP projekta, LNG s Terminala Krk, plinska čvorišta Zapadne Europe) i pravaca snabdijevanja i u konačnici integracije s transportnim mrežama Zapadne Europe.

Incijativa 5 se odnosi i na dovršetak Jonsko-jadranskog projekta (IAP), koji podrazumijeva izgradnju plinovoda od Albanije, gdje se povezuje s Transjadranskim plinovodom (TAP), preko Crne Gore do postojećeg transportnog sustavau Hrvatskoj. Južna interkonekcija BiH i Hrvatska pravcem Zagvozd (HR) – Posušje (BiH) – Novi Travnik predstavlja dio IAP projekta.

Istovremeno realizacijom projekta Južna interkonekcija BiH i Hrvatska stvaraju se uvjeti za ispunjenje ciljeva EU politike (prestanak korištenja uglja), odnosno osiguravaju se uvjeti za korištenje ekološki povoljnog energenta u svim sektorima potrošnje, posebno u sektoru široke potrošnje u Sarajevu, uključujući i mogućnost pouzdanog i sigurnog snabdijevanja budućih potrošača kao što su su postrojenja za proizvodnju električne energije i toplote iz prirodnog plina.

Realizacija IAP projekta je od samog početka podržana od strane BH-Gasa i sve je spremno za formiranje IAP Kompanije (Plinacro – HR, BH-Gas – BiH, Montenego Bonus – CG i Albgaz – AL) s ciljem ubrzanja svih neophodnih aktivnosti i dobivanja EU podrške do konačne realizacije.

Ostalo je još da Crna Gora da svoj pristanak i nakon toga kompanija za provedbu IAP projekta može početi s radom, a sjedište kompanije je dogovoreno i biti će u Splitu.

Pomoć EU kroz odobreni fond će biti taj novi zamah koji je trebao i IAP projektu i Južnoj plinskoj interkonekciji.

OGLASI

Loading