Select Page

BIH DOBILA ZELENO SVJETLO ZA POČETAK PREGOVORA O ČLANSTVU U EU

BIH DOBILA ZELENO SVJETLO ZA POČETAK PREGOVORA O ČLANSTVU U EU

Šef Izaslanstva Europske unije (EU) u Bosni i Hercegovini Johann Sattler danas je u Sarajevu uručio predsjedateljici Vijeća ministara BiH Borjani Krišto Izvješće Europske komisije o Bosni i Hercegovini za 2023. godinu nakon što je BiH dobila zeleno svjetlo za početak pregovora o članstvu u EU, ali pod određenim uvjetima.

Krišto je na konferenciji za medije rekla da je današnje izvješće Europske komisije predstavlja značajan i snažan iskorak i poticaj svima unutar institucija BiH da nastave raditi jače, brže, bolje, snažnije i odgovornije na ispunjavanju svih preostalih obveza i priorieteta.

– Izvješće koji smo preuzeli je sadržajbno i obimno i treba vremena da ga detaljno proučimo kako bi vidjeli što nas očekuje u narednom periodu – dodala je Krišto.

Izvješće se, kako je dodala, bazira na onome što je Vijeće ministra BiH, odnosno što su institucije BiH učinile na europskom putu i provođenju reformi.

– U odnosu na prethodne godine napravljen je značajan iskorak na polju europskih reformi, posebno na polju vladavina prava, funkcioniranja demokratskih institucija, usklađivanja naših vanjskopolitičkih stavova sa stavovima EU, na polju borbe protiv korupcije i kriminala, na jačanju ekonomske stabilnosti, te izgradnji funkcionalnog bh. društva –  dodala je Krišto.

Izrazila je zadovoljstvo što je Evropska komisija u okviru izvješća za BiH danas usvojila novi plan i paket rasta koji je predsjednica Europske komisije  predstavila prošli tjedan prilikom posjeta BiH, a koji se odnose na značajno ulaganje EU u BiH.

– U skladu sa tim planom rasta kako bismo povukli novac i implementirali naše reforme očekuje se od nas na tom putu značajan iskorak u smislu ispunjavanja određenih uvjeta. BiH ima priliku i zapravo je sve do nas  koliko ćemo na tom putu implementirati određenih sredstava – istaknula je Krišto.

Navele je da je zadovoljna što je prepoznat napor Vijeća ministara i dodala da je Izvješće poticaj za bolji i brži rad ove institucije u budućnosti. Uputila je poziv svim liderima u BiH da se nastavi raditi i pristupi provođenju preostalih europskih reformi do kraja godine, posebno izborne reforme kako bi se rasteretili odnose unutar BiH i poslala poruka da BiH putem ovakvih reformi postaje stabilnija i da ima svoju europsku budućnost. Krišto je istaknula da BiH ostaje snažno opredijeljena za regionalne inicijative i euoropski put.

Dobra vijest je, kako je rekao šef Izaslanstva EU u BiH Johann Sattler,  da se BiH kreće naprijed na europskom putu što se tiče procesa pridruživanja.

Podsjetio je da je Komisija danas dala preporuku otvaranja pregovora sa BiH onda kada se ispuni dovoljan stupanj usklađenosti sa kriterijima dodajući da to zapravo znači uvjetovano otvaranje pregovora.

– Predsjednica EK je pojasnila da su naša vrata otvorena i to širom, a sada je na BiH da izvrši potrebne reforme – istakao je Sattler. 

U Izvješću je, kako je dodao, navedeno da će Evropska komisija najkasnije do ožujka naredne godine podnijeti izvješće o ostvarenom napretku u smislu konkretnog otvaranja pregovora, s tim da je to moguće i prije tog roka.

–   EU prepoznaje i potvrđuje pozitivne pomake BiH, ali jedna od dobrih stvari izvješća je što se u njemu navode i neki negativni pomaci koji koče BiH na europskom putu. Izvješće je neosporan pokazatelj da je mjesto BiH u EU – istaknuo je Sattler  dodajući da Europska komisija naglašava da im je proces pridruživanja ponovo u fokusu.

Pohvalio je napore Vijeće ministara BiH, postignute rezultate i napredak u reformama, te naveo Zakon o ombudmenu za ljudska prava, izmjene i dopune zakona o VSTV-u, Zakon o slobodi pristupa informacijama. Sve su to, dodao je,  pozitivni koraci koji su realizovani ovog ljeta, a usvojene su i važne strategije i planovi.

Kao negativni u izvješću navedeni su potezi u RS koji idu u pogrešnom smjeru, a  vezani za Ustavni sud BiH, usvajanje određenih zakona. Sattler je pozvao na prestanak takvih aktivnosti.

BiH, naglasio je, ne može sebi priuštiti da kaska u reformama, jer se samo kroz njih može početi pripremati za intenzivan i naporan proces pregovora o članstvu.

Sattler je spomenuo i plan rasta za zapadni Balkan koji osigurava sredstva za realizaciju reformi koje bi trebale omogućiti privlačenje investicija.

– Pozivam sve one koji su u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti u BiH da poduzmu korake naprijed kako bi se gradila zajednička budućnost u kojoj je BiH dio EU – naglasio je Sattler.

VL

OGLASI

Loading