Select Page

Karamatić u Sarajevu:’Neće sarajevska čaršija birati tko će predstavljati Hrvate’

Karamatić u Sarajevu:’Neće sarajevska čaršija birati tko će predstavljati Hrvate’

Mario Karamatić, zastupnik Hrvatske seljačke stranke BiH u Domu naroda državnog Parlamenta bio je gost emisije Dan uživo na N1.

“U idućih nekoliko dana Izborni zakon će biti uključen u parlamentarnu proceduru. Ovo je usuglašeni prijedlog Hrvatskog narodnog sabora. Bila su dva ili tri modela kako riješiti presude Ustavnog suda BiH, a odnose se na izbor legitimnih predstavnika naroda i Grad Mostar. Nakon više bezuspješnih pregovora, odlučili smo vratiti temu gdje joj je mjesto, a to je Parlament”, rekao je za N1 Karamatić i dodao da će se prijedlog naći na jednoj od idućih sjednica Doma naroda ili Predstavničkog doma Parlamenta BiH.

Na pitanje o akcizama, gost N1 televizije je kazao da su Hrvatska seljačka stranka BiH i on osobno protiv akciza.

“Ne jer BiH ne trebaju autoceste, već mi nije poznat niti jedan slučaj zemlje u svijetu da je napravila autoceste otimajući građanima iz džepova i podižući harač. Preko 300 milijuna eura u Hrvatskoj je dano za aerodrom, a dali su ga na koncesiju. Zašto mi tako ne bi napravili autocestu, nebitno s kojim investitorima. Možda tada stranački kadrovi ne bi mogli svoje članove postavljati u naplatne kućice, pa bi to poremetilo balans stranačkog zapošljavanja. Mi jesmo za autooceste, ali ne na ovaj način”, izjavio je Karamatić.

On kaže da ako za dvije godine nije izgrađen niti jedan kilometar autoceste, ne vidi kako će sada s 15pf više.

Član Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora Mario Karamatić tvrdi da će BiH ostati bez Vijeća ministara, a Federacija BiH bez Vlade ukoliko SDA ne prihvati hrvatski prijedlog izmjena Izbornog zakona i zakona o RTV servisu.

Ranije je kazao i kako više nema pregovora o izmjenama Izbornog zakona.

“Predsjednik HNS-a je više puta razgovarao, ali Izetbegović pristane na neki dogovor, podsjetimo on je potpisao u Briselu da će se raditi na tome da se osigura legitimno predstavljanje naroda, a nakon toga svaki dogovor s njim padne u vodu. Sada idemo u Parlament. Nije da se ne pregovara, imamo svoj prijedlog, a u Parlamentu mogu ići amandmani i slično. Mišljenje svih u HNS-u je to da je mjesto gdje treba razgovarati i da bh. javnost može čuti argumente svih strana, uključujući i Međunarodnu zajednicu.”

Željko Komšić je najavio da će se kandididiati za hrvatskog člana Predsjedništva BiH.

“On je sa svojim djelovanjem u Predsjedništvu BiH kao hrvatski član uspio nešto što nije niko u hrvatskoj povijesti – ujediniti sve hrvatske stranke. Uvijek smo imali između sebe jake sukobe, a ovo je Hrvatima postalo pitanje svih pitanja. Do 2000. godine zemlja je išla uzlaznom putanjom, nije bilo nacionalnih tenzija na političkoj sceni, a onda izbacivanjem legitimnih predstavnika krenulo je nizbrdo. Posljednji popis stanovništva pokazao je da je ovo zemlja tri konstitutivna naroda”, odgovorio je Karamatić.

Može li za člana Predsjedništva BiH biti izabran Hrvat iz Sarajeva?

“Naravno, bez ikakvih problema, samo mora dobiti najveći broj glasova Hrvata. Prvi predsjednik HDZ-a je bio iz Sarajeva, prvi predsjednik HSS-a bio je iz Sarajeva. Znači nije nemoguće da čovjek iz jedne sredine dobije glasove iz druge. Ali ne može se dogoditi da sarajevska čaršija odredi Hrvatima tko će ih predstavaljati”, poručio je Karamatić.

Pitanje članova Predsjedništva BiH barem donekle je usuglašeno, no i dalje nema rješenja za izbor delegata u Dom naroda Parlamenta FBiH, odnosno posredno u državni dom, zbog čega je teško očekivati da će HDZ-ov prijedlog proći parlamentarnu proceduru.

Toga je svjestan i Dragan Čović zbog čega se sve više u javnosti spominje trgovina, ovaj put sa setom Zakona o akcizama s kojim bi navodno mogla biti uvjetovana partnerska SDA.

HNS tražiti i aktiviranje odredbi Bečke konvencije koje podrazumijevaju poništavanje međunarodnih ugovora zbog opstrukcija jedne strane. “To bi značilo da Washingtonski i Daytonski sporazum više ne važe i da Hrvati imaju pravo na revitalizaciju Herceg-Bosne, rekao je ranije Karamatić.)”

“Ukoliko izborni zakon kao ovakav ili u nekom drugom obliku ne bude izmijenjen, ako se Hrvatima ne osigura mogućnost biranja predstavnika, ako Visoki predstavnik bude mogao imati mogućnost svog tumačenja, HNS će izaći s tim prijedlogom da se postupi po Bečkoj konvenciji koja kaže da ako jedna ili više strana prekrši sporazum, oštećena strana se može vratiti na početnu poziciju. To bi značilo na Republiku Srpsku, Hrvatsku Republiku Herceg-Bosnu i Republiku BiH.”

On je kazao da ako se ne riješe pitanja koja su bitna i za hrvatski i sve ostale narode u BiH, to će se morati učiniti.

“Nije dobro da jedan narod nameće drugom i bira za njega. Ako te stvari ne riješimo, ne vidimo dalji smisao”, mišljenja je Karamatić.

On je naglasio da nitko ne govori o podjeli zemlje.

“Niti jedan ozbiljni hrvatski dužnosnik to nije govorio. Ovo je naša zemlja. U svim aktima Herceg-Bosne stoji da je dio BiH i nikada nismo dovodili vanjske granice BiH u pitanje. Grubo se vara onaj ko misli da ćemo podnositi dominaciju bilo koga. Jugoslavija se raspala zbog dominacije Beograda, a sada imamo slučaj sa sarajevskom čaršijom. Ne mislim na cijeli bošnjački narod, već je klik u jednom”, istakao je on.

Karamatić je kazao da će nakon relaksiranja nacionalnih odnosa, koji opterećuju sve narode, sve različitosti pretvoriti u prednosti i graditi normalnu zemlju.

abcportal

OGLASI

Loading