Select Page

BiH ispunila uvijete za izvoz mlijeka u EU

BiH ispunila uvijete za izvoz mlijeka u EU

Ured za hranu i veterinarstvo EU (FVO) iz Dublina odobrio je svih šest točki iz Akcijskog plana Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH i Ureda za veterinarstvo BiH u vezi s ispunjavanjem uvjeta za izvoz mlijeka u EU.

Ispunjene su i posljednje dvije točke koje nisu bile ranije ispunjene. FVO je o tome obavijestila nadležne institucije u BiH, javlja Srna.

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović danas će tim povodom održati konferenciju za novinare. Početak konferencije zakazan je za 12.00 sati, najavljeno je iz resornog Ministarstva.

BiH je 10. travnja dostavila odgovor FVO kako namjerava ispuniti preostala dva uvjeta za izvoz mlijeka u zemlje EU. Ta dva uvjeta se odnose na uspostavljanje središnjeg odgovornog tijela za kontrolu kvalitete mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU, te samu kvalitetu sirovog mlijeka.

Šarović je tada izjavio kako je u odgovoru navedeno da će središnje odgovorno tijelo za kontrolu kvaliteta mlijeka koje se može izvoziti iz BiH u EU biti Ured za veterinarstvo BiH.

Kad je riječ o kvaliteti sirovog mlijeka, on je napomenuo kako Ured za hranu i veterinarstvo EU svojom preporukom želi da BiH odvoji kvalitetu od nekvalitete. Prema njegovim riječima, to znači da svježe pomuženo mlijeko prilikom kontrole ne može u sebi sadržavati više mikroorganizama od standarda koje traži EU.

HMS/ugp

OGLASI

Loading