Select Page

Posjet velikog župnog zbora iz Posušja Mariji Bistrici

Posjet velikog župnog zbora iz Posušja Mariji Bistrici

Nakon iscrpljujućih proba najprije za Uskrs, a potom i za dolazak svetog oca Franje u Sarajevo, voditeljica Zbora s. Marina Ivanković odlučila nas je nagraditi još jednim hodočašćem u nizu marijanskih svetišta. Ovaj put izabrala je prelijepu Mariju Bistricu. Naš dvodnevni izlet izgledao je ovako:

PRVI DAN:
Na put smo krenuli 1. svibnja, nakon jutarnje svete mise, negdje oko 7 i 30 sati. Na putu prema Mariji Bisrici, odlučili smo prvi dan provesti u bogomdanoj prirodi Plitvičkim jezerima. Na odredište smo stigli oko 13 sati. Obišli smo i razgledavali veliki dio tog Nacionalnog parka Hrvatske. Njezina geološka i hidrogeološka krška pojava, kompleks od 16 većih i manjih jezera kristalne modrozelene boje uistinu su nas ostavili bez daha. Vozili smo se brodicama, minibusevima, šetali duž Plitvica drvenim šetnicama koje se uklapaju u cijelokupni krajolik, fotografirali smo se pokraj slapova, ali i najvišeg slapa u Hrvatskoj, Velikog slapa čija visina seže do 78 metara.

posjet_mariji_bistrici_2

Na kraju smo se opet morali vratiti šetnicom do busa, ali smo dan na Plitvicama završili kavom. Puni proljetne plitvičke čarolije, uputili smo se u kraj poznat po Seljačkoj buni Matije Gupca, Stubici. U hotelu koji nosi ime po seljaku-junaku Matiji Gupcu, smo obilno večerali, a neki su dio večeri iskoristili za šetnju, piće, masažu ili plivanje u hotelskom bazenu. Iako smo znali da trebamo ustati rano, htjeli smo iskoristiti svaki dašak bajke na dlanu, Hrvatskog zagorja.

DRUGI DAN:
Nakon doručka u Stubici krenuli smo na naše pravo odredište, Mariju Bistricu gdje smo i došli oko 9 i 30 sati. Prije svete mise odlučili smo iskoristiti vrijeme za ispovijed, za obilazak crkve kao i vanjskog oltara posvećenog bl. Alojziju Stepincu kojega je papa Ivan Pavao II. proglasio blaženim upravo na tom mjestu 3. listopada 1998. godine. Ipak smo ukrali i malo vremena za obilazak križnog puta koji se nalazi na brežuljku iza crkve. Svetu misu smo proslavili u 11 sati i svojim višeglasnim pjevanjem uveličali još jedno posebno liturgijsko slavlje jer se na ovaj dan slavio blagdan Kraljice Svete Krunice.

posjet_mariji_bistrici_3

Poslije mise otišli smo na ručak u obližnji restoran, a Zbor od srca zahvaljuje Jerki Čuturi koji nam je omogućio ovaj ručak u svetištu Marije Bisrice. Nakon objeda otišli smo u posjet sestrama karmelićankama. Jedna od bosonogih sestara karmelićanki nam je svjedočila o svom pozivu i njihovom srcu punom ljubavi i predanosti prema Bogu. Ostali smo iznenađeni njihovim klauzurom, voljom i ljubavi prema Bogu, ali i molitvi koju nesebično pružaju kroz cijeli dan. Sestre karmelićanke u Hrvatsku je pozvao bl. Alojzije Stepinac, a u Mariju Bistricu su došle 2000. godine. Ove bosonoge sestre karmelićanke su “čuđenje u svijetu”.

Kad smo zapravo završili svoje hodočašće u Mariju Bistricu odlučili smo ipak navratiti u Zagreb u šetnju ili kavu. U Zagrebu smo se zadržali oko 3 sata. Neki su za to vrijeme uživali u kavi, neki u obilasku zagrebačkih znamenitosti, neki u kupnji, a neki su pak dali podršku hrvatskim braniteljima. Kako bilo, iz Zagreba smo krenuli oko 19 sati.

posjet_mariji_bistrici_1

Kući smo se vratili puni dojmova prekrasne prirode, ljepote svetišta Marije Bistrice, bogatstva molitve i duhovnog zagovora bosonogih sestara. S. Marina Ivanković je još jednom znala izabrati pravu destinaciju i zaslužna je za naše putove koji vode do Marije i Njezinog Sina. Zbor se posebno zahvaljuje i našem župniku fra Mladenu Vukšiću koji nas u svemu zdušno podržava.

Do nekog drugog puta: VELIKI POZDRAV!!!

zupa-posusje.com

OGLASI

Loading