Select Page

Biskup Palić u Posušju: Marija nas uči putu vjere, molitve i obraćenja kao putu pobjede

Biskup Palić u Posušju: Marija nas uči putu vjere, molitve i obraćenja kao putu pobjede

Blagdan Velike Gospe proslavljen je danas u Posušju, jer svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na poseban način slavi se u Posušju. Ovom blagdanu prethodile su mise devetnice, a u nedjelju se slavila uočnica Velike Gospe. Molitva devetnice počela je na mjesnom groblju na Martića križu u 18 sati. Procesija s Gospinim kipom kretala se gradskim ulicama fra Grge Martića i kralja Tomislava prema crkvi, gdje je slavljena Sveta misa. Predvodio ju je fra Ivan Penavić. Ovom prilikom blagoslovljeno je mnoštvo djece koja su sudjelovala na svetom misi.

Svečanu svetu misu na sam blagdan Velike Gospe u Posušju je predmolio mostarsko – duvanjski biskup i apostolski upravitelj trebinjsko – mrkanski monsinjor Petar Palić. Na samom početku svete Mise, župnik u Posušju fra Mladen Vukšić se osvrnuo na devetnice koje su bile temama usmjerene na obitelji. „Kroz teme devetnice mogli smo vidjeti tko su nam uzori, ali i koji su izazovi, te što je aktualno danas u obitelji. Preporučite i molite za naše obitelji, ali i obitelji u cijelome svijetu da budu ono što je Bog želio da budu u početku stvaranja svijeta i što je kasnije objavio u svojoj objavi. Želimo preporučiti da molite i za biskupiju i crkvu, jer i to je naša obitelj. Da svi u ovome vremenu i prostoru ispunimo svoje poslanje i Božju volju i Božji naum koji Bog ima s nama“, kazao je fra Mladen.

Biskup Petar Palić je u uvodu kazao da je Marija putokaz nama narodu prema cilju koji je ona već postigla, a to je proslavljeni život u nebeskoj slavi.

U svojoj homiliji biskup Palić je istaknuo razmatrajući scenu u kojoj apostoli gledaju Krista kako uzlazi na nebo, da bio mogli biti u iskušenju pomisliti da nas je Krist napustio u ovoj dolini suza. Isto tako bi mogli biti u iskušenju to pomisliti i kada je Marija uzašla na nebo. „Mogli bi pomisliti da je napustila i pobjegla od svijeta koji je mačem tuge probo njeno bezgrešno srce. No, na ovaj radosni blagdan ovakvo nam razmišljanje ne bi smjelo oduzeti duhovnu radost. No, kad je naš Gospodin Isus nestao iz našeg ljudskog vidokruga, snagom Duha svetoga On je još snažnije postao prisutan u novorođenoj Crkvi. Zahvaljujući Duha svetoga, apostoli su mogli naviještati Evanđelje. Tako isto i s Marijom. Dok je Marija uznesena na Nebo, ne smijemo misliti da smo lišeni njezine prisutnosti, zagovora i  molitve. Budući da Marija u potpunosti sudjeluje u pobjedi njenoga Božanskog sina nad grijehom i smrću, Marija nam je bliža nego ikad, ujedinjujući se u slavlju svete Mise, slušajući poput majke pune ljubavi naše molbe i zagovarajući nas pred Božjim prijestoljem. Ona želi da mi sudjelujemo u pobjedi uskrslog Gospodina nad silama grijeha i smrti koji još uvijek djeluju u svijetu“, kazao je biskup Palić. Istaknuo je da nam se ponekad čini da je pobjeda na grijehom nedostižna, te se često pitamo hoćemo li postići čistoću srca toliko potrebnu da želimo gledati Boga. „Kad vidimo da je Crkva sa svih strana pogođena sablaznima i progonima, ne pitamo li se hoće li pobjeda ljubavi koju naviještamo na misama ikada biti naša, kako možemo sudjelovati u Isusovoj pobjedi sve dok nas muči slabost grijeha. U potrazi za ovim odgovorima, okrenimo se Mariji. Savršenije nego bilo koje drugo ljudsko biće, Marija odražava tu slavu. Unatoč tome, žena je pod opsadom zmaja koji traži smrt njenog božanskog sina, ali i svi nas koji smo njeno duhovno potomstvo. U knjizi Otkrivenja, zmaj predstavlja sile zla, sotonu, našu požudu, ali i svjetovnu moć koja se suprostavlja Božjoj vladavini. Zanimljivo je da Marijina kruna sadrži 12 zvijezda. Zanimljivo je znati da u zastavi Europske unije ima 12 zvijezda. To su Marijine zvijezde. I tko bi htio istrgnuti Boga iz duše ljudi u Europi, ne može to učiniti zahvaljujući osnivačima europske zajednice čiji su osnivači bili kršćani“, istaknuo je biskup Palić. I taj zmaj koji je krenuo za tom čudesnom ženom u prošlosti, je danas živ kao što je bio živ u prošlosti.

„Znakovi vremena pokazuju da sotona djeluje stalno na najsuptilnije načine, da djeluje protiv materijalnog i dugovnog dobra svakog pojedinca, protiv dobra djece Božje, protiv postojanja ljubavi u obiteljima, protiv Crkve i mira u svijetu. Sve veće stope razvoda,  skandala u Crkvi, bolesti koje razaraju naše obitelji, pokazatelji su djelovanja tog istog strašnog zmaja. Sve veći broj čudnih udruženja i slom moralnih vrijednosti, sve su to znakovi zloga. Na prvi pogled čini se kao da ova žena nije dorasla žestini zloga, kao što se čini da je Crkva nemoćna pred nasiljem i mržnjom ovoga svijeta. Ipak, žena je jača jer je Bog jači. Na kraju ne pobjeđuje moć i mržnja, nego ljubav, Božja ljubav, i mir koji ne može dati ovaj svijet nego samo uskrsli Gospodin. Crkva i njezini članovi nisu pošteđeni kušnji i patnje, to potvrđuje duga povijest, ali i svaki naš život.  Stoga je današnja svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije na nebo, svetkovina ohrabrenja. Marija nas posjećuje sa svog uzvišenog mjesta na nebu, ona putuje do praga našega srca, da nas nauči putu ljubavi i da nam pomogne da je slijedimo do nebeskih dvora. Pod Marijinim pogledom ljubavi, naše sudjelovanje u Gospodinovoj pobjedi ljubavi postaje izvedivo“, kazao je biskup Palić.

Što nas Marija uči o sudjelovanju u pobjedi svoga Božanskog sina? „Među mnogim stvarima koje bi nam mogla reći spomenimo tri stvari važne za naš duhovni život. Prvo je vjera i povjerenje u Boga i njegovo obećanje. Samo kada smo naoružani vjerom poput Marijine, možemo izdržati sve što zmaj baca na nas, na naše obitelju, društvo i Crkvu. Drugo, Marija nam pokazuje da pobjeda nad grijehom i smrti može biti naša samo kada se uključimo u iskrenu molitvu i postojano razmatranje Božje riječi.  Treće, ponizna i bezgrešna Djevica Marija nas uči na put Božjeg milosrđa. Njegovo je milosrđe i dobrota za one koji ne uzimaju Gospodina zdravo za gotovo i ne pretpostavljaju uvijek svoju pravednost. Ona nas uči da ljubav pobjeđuje grijeh i smrt kada u snazi Duha doživljavamo kajanje za svoje grijehe, kada dopustimo Gospodinu da preokrene naše svjetovne vrijednosti i sitne brige, te ih stavimo ponizno pred Božje prijestolje u sakramentu ispovijedi. U tom sakramentu doživljavamo Spasiteljevu ljubav, ljubav koja je jača od grijeh i moćnija od smrti. Marija nas uči putu vjere, molitve i obraćenja kao putu pobjede. Ona nas zagovara kao prva od svih svetaca. Na ovu današnju svetkovinu priznajemo i vjerujemo da nam je Marija bliža nego ikada, samo kada bi je pustili da nam pomogne povjeriti svoje živote Bogu Ocu“, kazao je biskup Palić u homiliji na blagdan Velike Gospe u Posušju.

Dodajmo da je svečanu svetu Misu u 11 sati prenosila i naša radijska postaja.

Radioposusje.ba (Z. Pišković)

OGLASI

Loading