Select Page

Blagdan je sv. Kate, vjernici u BiH počinju pripravu za Božić

Blagdan je sv. Kate, vjernici u BiH počinju pripravu za Božić

Danas se slavi blagdan svetice i mučenice Katarine Aleksandrijske, a posebno svečano danas će biti u Grudama, Ljubuškom i Kreševu, čija je zaštitnica. Blagdanom svete Kate u pojedinim dijelovima BiH gdje žive Hrvati počinje vrijeme priprave za Božić.

Od ovoga blagdana do Božića nema više vjenčanja i većih proslava, uz što postoji i izreka: “Sveta Kata zatvara vrata”. Razlog tome treba tražiti i u davnim vremenima, jer je vrijeme priprave za Božić, došašće ili advent trajalo 6 tjedana, i to do 16. stoljeća, nakon čega se ustalilo da vrijeme priprave za Božić traje 4 tjedna. Bog čini čuda O svetoj Kati prof. dr. fra Andrija Nikić svojedobno je istaknuo osnovne značajke. Podsjetio je da je sveta Kata davno rođena – 282. godine u Aleksandriji, da je bila lijepa i sposobna, završila škole i ondašnji fakultet, čitala knjige u ondašnjoj knjižnici te da se car u nju zaljubio i želio je oženiti. – No, ona ga je odbila i car je dao napraviti mučilo – kotač s bodežima da je sasiječe i usmrti.

Međutim, Bog je učinio svoje, mučilo se raspalo, Katarina je preživjela, ali su je potom odveli u šumu i ubili – 304. godine u Aleksandriji. Prema predaji, anđeli su odnijeli njezino tijelo na Sinaj i pokopali ga te se tamo nalazi Samostan sv. Kate do današnjega dana – istaknuo je fra Andrija Nikić. Sveta Kata je zaštitnica viših škola i knjižnica, a u zaštitu su je uzeli i filozofi, teolozi, branitelji vjere, izdavači knjiga, studenti, učitelji, djevojke, zatvorenici, bolnice, bolesnici… Za svetu Katu vežu se i brojne izreke. Kroničar vremena iz Gruda Mario Knezović u kontekstu današnje zaštitnice napisao je. – Zima se već pomalo primiče. Nagovještaju to hladniji i oštriji vjetrovi s Čabulje, Vrana, Biokova i Čvrsnice koji se sve češće spuštaju u naše krajeve. Nagovještava to i blagdan svete Kate i ona stara “Sveta Kata, snig na vrata”. Upravo me ova izreka potaknula da pišem o našim starima i narodnim mudrostima koje su nastajale u svakodnevnici njihovih života. Iako su to danas naočigled nekima ‘bezvrijedne’ izreke, one su itekako vrijedne spomena jer su bile dio jednog vremena i nisu zaslužile pasti u zaborav – govori nam Knezović kojeg je ovaj blagdan potaknuo da piše mudre izreke i ostavlja ih u svojoj arhivi za buduće generacije. Odrekla se ugodnog života Fra Mile Vlašić je u Grudama o ovoj svetici rekao sljedeće: “Sveta Kata bila je mlada djevojka koja je plijenila svojim pristupom, svojim nastupom, svojom pojavom. Rimski upravitelj koji je imao čast i moć pokušao ju je na svaki način pridobiti za sebe, ali mu nikako to nije uspijevalo. Zašto? Pa Kata je bila osoba koja se vezala za Boga. Odlučila je u svom srcu bit Božja i samo Božja. Završila je studije iz onog vremena, pročitala mnoštvo knjiga koje su joj na raspolaganju bile u bogatoj aleksandrijskoj knjižnici. Sve znanje za nju je bilo samo put do onog vrhunca znanja, a to je spoznaja Boga. U tome vremenu mučenja i ubojstva kršćana su bila redovita i uobičajena pojava. Katarinu je i taj život kršćana oduševio. Spoznala je da oni koji umiru za nešto veliko uistinu moraju biti i svjesni i uvjereni i u potpunom znanju i spoznaji da je to nešto vrjednije od njihova ovozemaljskog života. Žrtvujući svoj ovozemaljski život, odlaze u smrt kako bi zadobili vječnost. Žrtvuju propadljivo i prolazno da bi zadobili vječno i neprolazno. Nije ona jedina mučenica i heroj, ali se kroz nju spominjemo svih onih koji su na sličan ili drukčiji način živjeli ili položili svoju vjeru. Ne da se svide i kralju i caru, nego da se svide Bogu. Ne za slavu ovdje na ovom svijetu, nego za vječnu slavu.”

vecernji.ba

OGLASI

Loading