Select Page

Boras: Radarskim kućištima smanjili smo broj poginulih na cestama

Boras: Radarskim kućištima smanjili smo broj poginulih na cestama

Amandmani, rasprave i burne reakcije okarakterizirali su jučerašnju sjednicu Skupštine ZH županije. Ministar unutarnjih poslova ZHŽ-a Zdravko Boras osvrnuo se na navodne afere i prijave koje se odnose na njega kao ministra te na pitanje zastupnika Tomislava Topića s prethodnih sjednica o radarskoj kontroli prometa na cestama u ZHŽ-u, odnosno naplati novčanih kazna, piše Večernji list BiH.

U priopćenju koje se nalazi na službenoj stranici Skupštine ZHŽ-a stoji kako je Boras podsjetio da je u odgovoru zastupniku dostavio i usporedbu s 2016. godinom koja jasno dokazuje smanjenje broja prometnih nesreća u 2017. u odnosu na godinu prije, kao i manji broj smrtno stradalih osoba u prometu. – Dotaknuo se i svojevrsnoga priopćenja ŽO HDZ-a 1990. u kojem se traži njegova ostavka i navode se dva razloga – prijava u RH i presuda za činovanje policijskih službenika te naglašava kako nikada nije bio osuđivan, a prijavu protiv njega u Hrvatskoj podnio je bliski suradnik predsjednika ŽO HDZ-a 1990. te kako prijava nije istoznačna osudi – stoji u spomenutom u priopćenju. – Vi ste me osudili i tražite moju ostavku – toliko o presudi – nastavlja ministar Boras podsjećajući nazočne kako nikada u životu nije bio osuđivan.

– Spominje se natječaj o promaknuću policijskih službenika za čije provođenje ministar MUP-a nema nikakvu nadležnost i u isključivoj je nadležnosti ravnatelja policije, a sud nije poništio natječaj. Stalno se iznose neistine na moj račun jer vaši stranački kolege očito ne poznaju Zakon o policijskim službenicima jer vašim stranačkim kolegama nije bilo bitno dok su obnašali dužnost ministra uplatiti beneficirani radni staž i doprinose za policijske službenike koje aktualno ministarstvo sada uplaćuje, već koristiti se određenim povlasticama – zaključio je Boras svoje obraćanje zastupnicima HDZ-a 1990.

Burnu raspravu u Skupštini izazvao je i nacrt Zakona o liječenju neplodnosti biomedicinski potpomognutom oplodnjom. U otvorenoj raspravi mogle su se čuti riječi zastupnice Marije Ćeškić koja je iznosila osobne svjetonazorske stavove i riječi zastupnika Ivana Landeke sa stručnog, medicinskog stajališta. Landeka naglašava kako je u ovom slučaju riječ o liječenju neplodnosti kojim se daje prilika bračnim parovima kojima je zbog zdravstvenih smetnji potrebna određena medicinska pomoć. U raspravi su sudjelovali i ostali zastupnici koji su upućivali pitanja koja se odnose na zloupotrebe ovog zakon. Prijedlog odluke usvojen je uz dva suzdržana glasa (Sesar i Topić) i dva “protiv” ( Ćeškić i Ćorić). U priopćenju se dalje navodi kako je ministar financija i potpredsjednik Vlade ZHŽ-a Toni Kraljević obrazložio prijedlog izmjena i dopuna proračuna ZHŽ-a za 2017. (skraćeni postupak) i izrazio zadovoljstvo razloga rebalansiranja – suficit.

– Bitno je spomenuti racionalizaciju u 2017. u kojoj su rashodi dodatno umanjeni u odnosu na 2016. za gotovo milijun KM, ali i izmjena Zakona o porezu na dobit – bitan čimbenik koji je doveo do suficita. Prijedlog proračuna je iznosio 76,738.921 KM, izmjene i dopune iznose 79,925.939 KM, dakle 3,187.018 KM uvećan je proračun u ovom rebalansu u izmjenama i dopunama, i to je prije svega na prihodovnoj strani – naveo je Kraljević u svom obrazloženju te zaključio kako se već drugu godinu zaredom ZHŽ ne zadužuje kod komercijalnih banaka.•

vecernji.ba

OGLASI

Loading