Select Page

Blagdan je svetoga Franje Asiškoga, svečano će biti u Posuškom Gracu

Blagdan je svetoga Franje Asiškoga, svečano će biti u Posuškom Gracu

Danas slavimo spomendan jednog od najvećih svetaca u povijesti Crkve, svetog Franje iz Asiza. Ime sv. Franje izvire iz staro-francuske riječi franc, a znači slobodan. Rodio 1181./82. godine u Asizu u bogatoj obitelji.

Sveti Franjo Asiški veliki je svetac Crkve. Franjo Asiški pravim imenom – Giovanni Francesco Bernardone utemeljitelj jefranjevačkog reda ili Reda manje braće, suutemeljitelj reda klarisa ili Reda siromašnih gospođa, a njime je nadahnut i Treći franjevački red koji se danas dijeli na Saamostanski treći red i Franjevački svjetovni red. Franji je dana velika milost da postane stigmatik – nositelj Kristovih rana. Franjo je također dobivao Gospodinove poruke, te je u viđenju gledao Gospodina raspetog na križu. Primio je Isusove rane, a 1224. doživio je svoj najviši mistični doživljaj – suraspeće s Kristom na La Verni. U jesen 1205. godine u rodnom Asizu u crkvici San Damiano triput je čuo zov Raspetoga: ‘Franjo, pođi i popravi mi crkvu jer, kako vidiš, sva je u ruševinama!’

Već dvije godine nakon smrti proglašen je svetcem. Sveti Franjo je preminuo u subotu uvečer 3. listopada 1226. god. u Porciunkuli, ispod samog grada Asiza.

Župa Posuški Gradac ovaj petak slavi svog zaštitnika župe sv. Franju Asiškog. Svečano misno slavlje u 11 sati predslavi msgr. Dražen Kutleša, biskup porečko-pulski. Sveto misno slavlje prenosi i naša radijska postaja.

Svjetski dan zaštite životinja

Ono po čemu Franjo i danas zadivljuje svijet, jeste njegov odnos prema prirodi i svemu stvorenom, što dolazi do izražaja u njegovoj Pjesmi stvorova. Blaženi papa Ivan Pavao II. ga je stoga 29. studenog 1979. godine, hodočasteći prvi put kao papa upravo u Asiz, proglasio zaštitnikom ekologa. On se s pravom smatra čovjekom koji je imao ispravan odnos prema okolišu.

Svjetski dan zaštite životinja u cijelome svijetu obilježava se također 4. listopada jer je sv. Franjo smatrao da su sva živa bića stvorena od Boga te im kao takvima nitko ne smije nauditi. Najpoznatija priča koja Svetog Franju Asiškog povezuje sa životinjama jest ona o vuku. U crkvi sv. Ilije Proroka u Masnoj Luci nalazi se vitraj “Sv. Franjo i vuk”, a na ulazu u Franjevačku kuću molitve drugi je vitraj “Sv. Franjo propovijeda pticama”. Autor i darovatelj oba vitraja je fra Vinko Mikulić Bajević, piše portal blidinje.net

Radioposusje.ba

OGLASI

Loading