Select Page

Blagoslovljena crkva Blaženog Alojzija Stepinca u Podvraniću

Blagoslovljena crkva Blaženog Alojzija Stepinca u Podvraniću

U Podvraniću (župa Kočerin) kod Širokog Brijega blagoslovljena je crkva blaženoga Alojzija Stepinca.

Misno slavlje predvodio je monsinjor Ratko Perić, biskup mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj trebinjsko-mrkanski uz sumisništvo fra Maria Knezovića župnika župe Kočerin, don Marina Skendera tajnika biskupa i fra Svetozara Kraljevića rođenog Podvranićanina.

Na samom početku misnog slavlja na kojemu se okupilo preko pet stotina vjernika iz Podvranića i njihovih prijatelja fra Mario Knezović župnik župe Kočerin poželio je dobrodošlicu biskupu Ratku Periću koji je blagoslovio kip i sliku blaženoga Alojzija Stepinca.

podvranic_crkva_5

U svojoj propovijedi biskup Perić opisao je životni put blaženoga Alojzija Stepinca, te istaknuo svoju povezanost sa Stepincem. ”Rođen sam u njegovoj biskupiji u župi Rovišće kod Bjelovara. Kada sam krenuo u sjemenište u gimnaziju u Zagrebu školske 1959./60. točnije 10. veljače 1960. Alojzije Stepinac je preminuo, 13. veljače bio sam na sprovodu, a na misi u katedrali i ispred zagrebačke katedrale okupilo se preko 15.000 vjernika”, rekao je biskup Perić dodavši da mu je tema magisterija bila naziva ”Uloga kardinala Stepinca u odnosu na državu i crkvu”.

podvranic_crkva_1

”Od svih blaženih kojih je 12 i tri sveca u hrvatskom narodu najviše se štuje blaženi Alojzije Stepinac”, rekao je na kraju propovijedi biskup Perić.

”Ovo je dan koji će ostati zapisan u povijesti našega maloga mjesta, ali i puno šire. Po prvi puta ugostili smo biskupa Perića, a dobili crkvu kojoj smo dali ime po jednom, kako je rekao biskup Perić, najštovanijem blaženiku u Hrvata. Zahvaljujemo ponajprije biskupu Periću, zatim našem župniku fra Mariu i svima koji su uveličali ovo naše slavlje”, rekao je mještanin Ivan Sesar-Ico.

Nakon misnog slavlja i zajedničkog fotografiranja ispred crkve, mještani Podvranića pripremili su zakusku i druženje za sve nazočne koje je trajalo do kasnih večernjih sati.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading