Select Page

POSUŠKI KRAJ KROZ PROŠLOST: Tri stoljeća posuškog Čitluka

POSUŠKI KRAJ KROZ PROŠLOST: Tri stoljeća posuškog Čitluka

Za predstavljanja knjige u Posušju “Peto evanđelje“ akademkinje Dubravke Oraić Tolić u svojoj priči o Posušju i Osoju, rodnom mjestu muža Benjamina, spomenula je ljepote kamenog mosta i stećaka na Ričini.

Ovih dana Zvonko Galić je prikupio brojne zanimljivosti o posuškom selu, sada MZ Čitluk, iz zapisa fra Petra Bakule. Naime, ime kraja potječe od turske riječi čifluk, a to ime u prijevodu znači imanje ili posjed. Kada su Turci dijelili susjedne Vinjane 1718. godine, istočni dio pripadao je mostarskom kadiluku i begu Hadžiću, kasnije Kapetanoviću. Kroz Čitluk protječe rječica Ričina sve do Dalmacije. No, ono što je posebice zanimljivo za taj kraj vezano je za nekropolu stećaka, stari kameni most i staro groblje Ričina.

Konzervacija stećaka

Već se radilo na zaštiti i konzervaciji stećaka kako bi se kamene spavače zaštitilo od propadanja. Tu se na istraživanju našla stručna ekipa – arheologinje Maja Soldo, Josipa Penava i Katarina Bešlić te student arheologije Tomislav Mihalj. Ovaj projekt predstavlja prvu fazu u sklopu projekta “Zaštitno istraživanje, konzervacija i restauracija lokaliteta Ričina,Posušje”. Doznajemo kako je nedavno odrađena analiza kostiju nakon iskapanja grobova ispod monumentalnih stećaka na Ričini. Na taj način Općina Posušje nastavlja aktivnosti na zaštiti kulturno-povijesne i graditeljske baštine lokaliteta Ričina koji se nalazi na listi peticije za proglašenje Ričine nacionalnim spomenikom, ističu u Općini Posušje. Uz to vrijedi spomenuti obnove gornjeg dijela kamenog mosta koji također izaziva veliku pozornost.

eabd558dd714728147b6

Obnova mosta

Mnogi, pa i stručnjaci, pripominju kako je loše rješenje gradnja asfaltne prometnice Posušje – Tomislavgrad uz sami kameni most. No, njegova obnova pridonijet će trajnijoj zaštiti djela poznatih posuških klesara i zidara.

Čuvanje i zaštita svih vrijednosti

Na lokalitetu je i novo groblje Ričina s obnovljenom kapelicom i gradnjom mrtvačnice. Spominje se i stara crkva sv. Ružice, lokalitet Starka, Ilirske gomile i gradina na Muslijića klancu te Ilirsko svetište, rimska naselja i druge zanimljivosti Čitluka i Ričine. Neki su Čitlučani pokrenuli promjenu imena Čitluk u Ričinu, ali je sve ostalo po starim nazivima. No, radi se i na očuvanju svih vrijednosti iz daleke prošlosti, što se pokreće i radi i u još nekim krajevima kao što je Nečajno, Posuški Gradac, Podbila i drugi krajevi i lokaliteti.

vecernji.ba/Pero Crnogorac

OGLASI

Loading