Select Page

BLIDINJE: U tijeku realizacija još jednog u nizu projekata

BLIDINJE: U tijeku realizacija još jednog u nizu projekata

Projekt Feel, taste and meet Blidinje realizira JP Park prirode Blidinje kao voditelj projekta zajedno s partnerom – udruženjem Visit Blidinje. Projekt sufinanciraju Parkovi Dinarida – mreža zaštićenih područja Dinarida zajedno sa WWF Adria u okviru poziva „Program grantova za zaštićena područja“ (https://parksdinarides.org/me/naslovnica/) u iznosu 7.000,00 €. Projekt je započeo s realizacijom u svibnju i traje do konca listopada 2018.

Cilj projekta je jačati konkurentnost Parka prirode Blidinje poboljšanjem lanaca vrijednosti, boljom produktivnosti i kvalitetom proizvoda lokalnog stanovništva pomoću investicija u nove tehnologije u proizvodnom procesu. Lokalni stanovnici Parka prirode Blidinje kao primarna i najosjetljivija skupina projekta će uživati izravnu korist, te će ovaj korak doprinijeti unapređenju procesa proizvodnje kao i marketinške promocije blidinjskih proizvoda. Opremit će se proizvodna prostorija s uređajima (pasterizator, laktofriz, uređaj za vakumirnaje, rashladna vitrina i dr.) koji su neophodni lokalnom stanovništvu radi poboljšanja njihovog proizvodnog procesa. Prostorija će biti smještena unutar upravne zgrade JP Parka prirode Blidinje.

Lokalnoj zajednici će se projektom omogućiti da revitalizira proizvodnju hrane za vlastitu i komercijalnu upotrebu što potiče ekonomski rast Blidinja i razvoj zajednice; zatim dati doprinos prepoznatljivom geografskom području putem tradicionalnih proizvoda Parka i u konačnici stvoriti čvršće veze uključivanjem predstavnika lokalne zajednice u donošenju odluka koje utječu na Park prirode Blidinje.

Proteklih mjeseci se analizirala situacija i potrebe lokalnog stanovništva te će se proizvodna prostorija opremiti uređajima koji su upravo njima neophodni. Na kraju projekta, do kraja listopada organizirat će se radionica o važnosti higijene u proizvodnom procesu prehrambenih proizvoda, te će se korisnici obučiti rukovanju s uređajima.

Očekuje se da će projekt povući za sobom druge razvojne projekte za lokalnu zajednicu vežući se za ruralni turizam i Program ruralnog razvoja FBiH 2018-2021. Doprinijet će se ekonomskom životu regije te proširiti prostor za buduće projekte, a oživljavanjem potencijalnih potisnutih regija poput Parka prirode Blidinje dugoročno se dobiva i na regionalnoj i nacionalnoj razini, prenosi na svojoj službenoj stranici Visit Blidinje.

OGLASI

Loading