Select Page

Dani planinara Herceg – Bosne 2015.

Dani planinara Herceg – Bosne 2015.

Planinarsko društvo „Vis“ Žepče, poziva Vas da im se 21., 22., i 23. kolovoza pridružite na obilježavanju 19. Dana planinara Herceg-Bosne. Ovom prigodom planiran je i bogat program !

Žepče se nalazi na magistralnom putu M-17 na pola puta između Doboja i Zenice. Uz Magistralni put je restoran „Jeleč“ gdje se možete kratko odmoriti, a ljubazno osoblje će vas uputiti dalje prema Matinskom visu. Sa magistralnog puta M-17 skreće se pored restorana “Jeleč” asfaltnim putem do kraja sela Ljubna, a zatim do sela Vitlaci. Navedena dionica u duljini od 6 km se može prijeći osobnim vozilima, a put je prohodan i za autobuse, koji se u Vitlacima mogu okrenuti i vratiti na neki od usputnih parkinga. Za vozače autobusa koji trebaju prenoćište u Žepču, preporučamo Motel „Marić“( 00387 63 334 036) i restoran-motel „Californija“(00387 63 358 236). Od Vitlaca se može, dobro uređenim makadamskim putom, u duljini od 2 km, osobnim automobilima doći neposredno do planinarskog doma. Za planinare koji dođu autobusima, i ovu dionicu planiraju preći pješke, prijevoz težih stvari od Vitlaca do planinarskog doma je moguće organizirati traktorom, uz simboličnu naknadu za prijevoz (00387 61 450 825-Kasim). Za planinare koji planiraju doći autobusom, a još nisu ugovorili prevoznika, preporučamo žepačkog prijevoznika „Jelinak“ koji ima redovite linije po cijeloj Europi, i zasigurno je konkurentniji od drugih prevoznika. Sa ovim prevoznikom se može dogovoriti i kombi prijevoz do kampa. Kontakt telefon- 00387 63 381 504- Mario) Cjelokupna dionica puta od restorana „Jeleč“ do planinarskog doma je dobro markirana planinarskim markacijama, a na raskrižjima su postavljene info table.

PROSTOR KAMPA

Kam se nalazi uz planinarski dom na Matinskom visu, na nadmorskoj visini od 750-850 m. Potrebno je ponijeti odgovarajuće šatore, vreće za spavanje i podmetače, te prikladnu odjeću i obuću. Vaše šatore možete postaviti na prostranoj pokošenoj planinskoj livadi, sa blagim nagibom, ili pak na travnatim pokošenim površinama ispod stabala crnog bora. Za detaljnije uređenje prostora za šatore, na raspolaganju će vam biti ručne kose za košenje trave te grablje i sjekire. Uz vaše šatore možete ložiti vatru, uz obvezno postavljanje kamenja oko ložišta i primjenu svih mjera zaštite od požara, kao i obvezno gašenje vatre prije spavanja ili odlaska. Vaše osobne automobile možete parkirati na pripremljenim parkinzima uz prilazni put. Vaše smeće ste dužni u zavezanim vrećama odložiti na mjesto za odlaganje smeća. U kampu su izgrađena 4 poljska WC-a koji se nalaze iza planinarskog doma. Sa gotovo cjelokupnog prostora predviđenog za postavljanje šatora, vidi se centralna pozornica koja se nalazi na terasi planinarskog doma. Prostor Matinskog visa je odlično pokriven signalom mobilne telefonije (HT Eronet), a sa vrha Matinskog visa dostupan je signal hrvatskih mobilnih operatera. Nadamo se kako ćemo u vrijeme Dana planinara osigurati i besplatnu Wi-fi vezu.

VODA

Vodom za piće se možete snabdijevati sa izvora pitke vode u neposrednoj blizini doma, a vodom za pranje i kuhanje (može i za piće) iz vatrogasne cisterne.

HRANA I PIĆE

Za sve sudionike ćemo prirediti dva besplatna topla obroka i to ručak subotu oko 14.00 sati ( grah iz kazana) i ručak u nedjelju oko 13.00 sati ( vjerojatno lovački gulaš). Također smo osigurali pribor i posuđe za jelo, kao i veći šator sa postavljenim stolovima za objedovanje. Za planinare koji će obilaziti planinarske staze. Smo osigurali besplatnu kavu i čaj u ranim jutarnim satima u subotu i nedjelju, Cijelo vrijeme Vašeg boravka bit će vam na raspolaganju jela sa roštilja i dovoljne količine točenog piva i vina, kao i domaće rakije po pristupačnim cijenama. Za prestavnike planinarskih društava ćemo upriličiti svečanu večeru u subotu u 19.00 sati, u Lovačkom domu koji se nalazi u neposrednoj blizini kampa.

OBILAZAK PLANINARSKIH STAZA

Planirali smo Vam ponuditi obilazak tri planinarske staze u subotu i dvije u nedjelju u jutarnjim satima, te noćni uspon na vrh Matinskog visa u subotu. Staze su srednje zahtjevne, prolaze kroz šumu i uz planinske kose, sa prekrasnim vidicima. Sve staze završavaju na vrhu Matinskog visa 964 m n/v na kojem se nalazi kapelica Svetog Bernarda, zaštitnika planinara i planina. Dobro markiranim stazama će vas voditi iskusni planinarski vodiči, od koji možete dobiti sve potrebne informacije. Molimo Vas da slušate upute vodiča, jer neke od staza kraćim dijelom prolaze u blizini vidno obilježenih minskih polja. Na stazama možete vidjeti preko deset vrsta endemičnog bilja, preko stotinu vrsta leptira, te se zasladiti zrelim kupinama, osvježiti se hladnom izvorskom vodom, a vidici sa Matinskog visa su nezaboravni.

SPORTSKA NATJECANJA

Planirali smo organizirati sportska natjecanja u starim sportovima (bacanje kamena s ramena, potezanje konopca, trčanje u vrećama, te posebne igre za djecu i mladež. Pobjednike natjecanja planiramo nagraditi odgovarajućim priznanjima, kao i vrijednim nagradama od naših sponzora.

ZABAVNI I DRUGI SADRŽAJI

Planirali smo upriličiti niz prikladnih izložbi, kao što su prodajna izložba rukotvorina i suvenira, izložba kristala, stijena i minerala, izložba gljiva, te prigodne prezentacije žepačkog kraja. U večernim satima zabavljat će vas Tamburaški sastav „Stare tambure“ kao i drugi žepački glazbenici. Za sve dodatne informacije možete nazvati 00387 63 358 338- Mirko Matijević ili poslati e-mail na pdvis.zepce@gmai.com

Blidinje.NET/radiozepce.com

OGLASI

Loading