Select Page

BOG I CRKVA: Papa Franjo odlučno odbacio omiljenu tezu nekih ‘vjernika’

BOG I CRKVA: Papa Franjo odlučno odbacio omiljenu tezu nekih ‘vjernika’

Poglavar Katoličke crkve papa Frane posvetio je na Novu godinu i homiliju na svečanoj misi u Vatikanskoj bazilici sv. Petra i katehezu uz podnevnu Molitvu Anđelova pozdravljenja dvjema katoličkim svetkovinama 1. siječnja. Liturgijski to je Božićna osmina i blagdan presvete Marije majke Božje, a svjetovno to je 48. Svjetski dan mira.

Kroz crkvu do Isusa

Objašnjavajući da su Marija iz Nazareta i Crkva nedjeljivo povezane, da je Bogorodica majka ne samo Isusu nego i svakome čovjeku pa za njega majčinski posreduje kod Boga, da je i Crkva majka i da časti svetu Mariju kao majku Crkve, papa Bergolglio je odlučno i bez krzmanja odbacio ikakvu mogućnost da se do Isusa dođe drukčije nego kroz Crkvu.

Ukratko, on je odrešito odbacio tezu, koja se često može čuti i u nas, osobitu uz more i u gradovima, u ovom obliku: „Volim Boga, ali ne volim Crkvu, ne treba mi Crkva“ (ili još grublje: „Virujen u Boga, ne virujen u pope“).

Marija je i kraljica mira, njoj se utječemo za mir koji nam je nasušno potreban: i naš unutrašnji, i u obitelji, u ambijentu gdje živimo i radimo, u svijetu – rekao je Papa.

Sveta majko Božja

On je ponovio glavne teze iz svoje poruke za ovogodišnji katolički Svjetski dan mira, u kojoj se okomio na razne oblike ropstva – radnoga, seksualnoga, ekonomskoga itd. – zavapivši na sav glas: „Koliko li nevinih i koliko djece pati na svijetu! Gospodine, mir nam svoj daj!“ – slijedeći tako formulaciju koju je Isus izrekao na Posljednjoj večeri, po evanđeljima.

Papa je i na misi i kasnije na Trgu pozvao sve okupljene da zazovu Bogorodicu triput na glas, kako se činilo u prvotnoj Crkvi: „Sveta majko Božja! Sveta majko Božja! Sveta majko Božja!“

On je ponaosob pozdravio sve koji su za Svjetski dan mira organizirali povorke i marševe – a jedna od tih povorki, koja je kretala baš od Svetog Petra, dala je svemu tome razigran ton raznobojnim balonima, pjesmom, te višebojnim zastavama mira.

ABCportal.info

OGLASI

Loading