Select Page

Bogati resursi Posušja privlače brojne investitore, od 11 poduzeća – 10 je domaćih

Bogati resursi Posušja privlače brojne investitore, od 11 poduzeća – 10 je domaćih

Blizina regionalnih i europskog tržišta s više od 500 milijuna ljudi, bogati prirodni resursi s kojima općina raspolaže, mlado i radno aktivno stanovništvo, tradicija i konkurentni uvjeti poslovanja, te strateško opredjeljenje za poduzetništvo, samo su neki od razloga koji općinu Posušje čine atraktivnom lokacijom za ulaganja.

Poduzeća

– Općinu Posušje karakterizira izraziti poduzetnički duh domaćeg stanovništva, zbog čega je poduzetništvo jako dobro razvijeno, a samim tim i značajna je privredna snaga domaćih poslovnih ljudi. Omjer broja poduzetnika na tisuću stanovnika je 30,2, što znatno odskače od većine općina u BiH. Isto pozitivno odstupanje od prosjeka je i glede broja umirovljenika u odnosu na broj zaposlenih, u općini Posušje ovaj koeficijent je 1,84, odnosno na jednog umirovljenika dolaze skoro dvije zaposlene osobe. Iz navedenih razloga u našoj općini nije bilo značajnih stranih investicija, što svakako nije razlog da ih neće biti u bližoj budućnosti, pogotovo nakon pristupanja Republike Hrvatske Europskoj uniji, čime se naša općina našla na samoj granici EU, što će se svakako pozitivno odraziti na priliv stranih investicija, kazao nam je Mate Kovač, savjetnik načelnika za poljoprivredu i razvoj.

Odjel za razvoj uvijek je na usluzi svima

U općini Posušje djeluje jedno strano poduzeće, a to je poduzeće Meggle, dok su ostala sva domaća, što je u konačnici 11 poslovno aktivnih poduzeća koja imaju više od po 50 zaposlenih.

Mljekara Meggle u Posušju trenutno zapošljava 73 radnika, a kako nam je kazala direktorica Jadranka Penava, Općina im je uvijek na raspolaganju. Značajniji iskorak potpore, kazala je, bio je zajednički rad na projektu poduzetničke zone u Posušju, gdje Meggle danas ima jedan od najmodernijih logističko-distributivnih centara u državi.

07-MEGGLEPOSUSJE

Skladište tvrtke Meggle u Posušju

– Prethodna godina je za Meggle, ali i za cijeli mljekarski sektor, bila izazovna i dosta teška. Ostvarili smo dio planiranih ciljeva, a dio je tek ostao da se uradi. Mi, osim domaćeg tržišta, radimo i u zemljama regije, kao što su Srbija, Makedonija, Kosovo, Albanija, ali i u zemljama Europske unije, kazala je Penava.

Tvrtka Miviko, koja se bavi proizvodnjom 1-kilovoltnih kabela, osnovana je 2008, ima 80 radnika i primjer je uspješne tvrtke sa ovog područja koja je u 100-postotnom domaćem vlasništvu. Osnovno tržište za koje rade su zemlje Europske unije – 90 posto, a 10 posto je domaće tržište.

Tržišta

– Na domaćem tržištu, za razliku od inozemnog, problem je manjak ozbiljnih investicija. Dok u zapadnim zemljama imate kontinuirani posao koji je svaki mjesec stalan, kod nas imate podsezonu i sezonu – u siječnju i veljači su potrebe domaćeg tržišta minorne. Velika je konkurencija u EU, ali imamo sreću što su robe koje proizvodimo dosta skupe, pa nas ne ugrožava mnogo trošak transporta. Potrebe njemačkog tržišta na godišnjem nivou ukupnog kabela su oko sedam milijardi eura i ako uhvatite jedan posto od toga, možete napraviti dobar posao. Zahvaljujući upornosti i kvalitetu proizvoda, mi ipak nešto radimo. Prošle godine smo imali 53 milijuna prihoda, a od toga su 42 milijuna bila od izvoza, kazao je za Oslobođenje direktor firme Miviko Damir Vican, te dodao kako najviše rade sa Njemačkom, Austrijom, Švicarskom, Mađarskom, Slovačkom, Češkom, Slovenijom, Hrvatskom i Švedskom.

miviko

Proizvodni pogon u Miviku

Općina, kako bi pomogla privrednicima, lobirala je za izgradnju novog graničnog prijelaza na području ove općine, budući da postojeći granični prijelaz ne zadovoljava standarde međunarodnog prometa roba i usluga nakon njegove prekategorizacije u 2013. Nastoje kod viših nivoa vlasti dokazati važnost gradnje novog prijelaza koji bi smanjio troškove domaćim izvoznicima i poboljšao poslovno okruženje u općini Pusušje. Dakle, rade sve što je u njihovoj moći kako bi privukli privrednike i investitore u ovo područje.

oslobodjenje.ba

OGLASI

Loading