Select Page

Predsjednica Hrvatske stigla u Sarajevo

Predsjednica Hrvatske stigla u Sarajevo

Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednica Republike Hrvatske, u 9.30 sati zrakoplovom iz Zagreba stigla je na zračnu luku u Sarajevu, javljaju sarajevski mediji.

Nakon svečanog dočeka uz vojne počasti, u 10 sati Grabar Kitarović će se susresti i razgovarati članovima Predsjedništva BiH.

Najavljeno je da se nakon toga predsjednica Hrvatske sastane i s kolegijima oba doma Državnog parlamenta, ali i s predstavnicama Udruženja Majke enklava Srebrenica i Žepa.

U popodnevnim satima planiran je susret Grabar-Kitarović s kardinalom Vinkom Puljićem, te sastanak s predsjedateljem Vijeća ministara BiH Denisom Zvizdićem.

Planirano je da Grabar-Kitarović posjeti i Novu Bilu gdje će obići samostan Guča Gora, a nakon toga je planiran odlazak u Vitez, zatim u Žepče gdje će posjetiti Katolički centar.

Posjet će završiti u četvrtak u Tuzli, Orašju i Derventi.

Naglasak na očuvanju jednakopravnosti Hrvata

Kako se doznaje na Pantovčaku, predsjednica Hrvatske će izraziti snažnu potporu BiH na njezinu putu prema euroatlantskim integracijama i razgovarati o mogućnostima za jačanje gospodarske suradnje između dviju zemalja, a neće bježati niti od otvorenih pitanja.

Naglasit će važnost očuvanja jednakopravnosti svih triju konstitutivnih naroda u BiH i svih njezinih građana, bez obzira na vjeru i nacionalnu pripadnost, u duhu Daytonskog sporazuma.

Hrvatska ne želi da Hrvati postanu manjina u BiH, zauzima se za provedbu presude Europskog suda za ljudska prava u Strasbourgu u predmetu “Sejdić – Finci”, presude Ustavnog suda BiH po Ljubićevoj apelaciji te odluke Ustavnog suda BiH o Mostaru, naglasili su izvori s Pantovčaka.

Posjet Središnjoj Bosni, Tuzli i Posavini

Predsjednica Hrvatske će u četvrtak posjetiti srednju Bosnu. Obići će i franjevački samostan u Gučoj Gori, u općini Travnik, posjetit će tvornicu furnira “Palavra” u obližnjoj Novoj Bili i tamošnju hrvatsku bolnicu “Dr. fra Mato Nikolić”. Predsjednica će potom otići u Vitez, Žepče i tamošnji Katolički školski centar “Don Bosco” te se susresti s Hrvatima u Usori. Na kraju dana predsjednica će stići u Tuzlu. Sastat će se s predsjednikom vlade Tuzlanskog kantona i gradonačelnikom Tuzle. U petak će u Tuzli obići Katolički školski centar “Sv. Franjo” te franjevački samostan i crkvu sv. Petra i Pavla, a susrest će se i s predstavnicima Koordinacije hrvatskih i katoličkih udruga s područja Tuzlanske županije.

Tijekom ovog posjeta BiH predsjednica će prvi put obići bosansku Posavinu, točnije Orašje i Derventu. Posjetit će tamošnje Hrvate i franjevačke samostane.

HMS
foto: N1

OGLASI

Loading