Select Page

Borilačkim športom kroz život

Borilačkim športom kroz život

U petak 03.03.2017. godine u Srednjoj strukovnoj školi Posušje održala se prezentacija borilačkih sportova pod nazivom „Boilačkim sportom kroz život“ u cilju promocije sporta i zdravog načina života te animiranju mladih da se više uključe u sport, unaprijede svoje zdravlje, znanja i sposobnosti. Prezentacija se održala u velikoj sportskoj dvorani u Posušju, a ovo je prvi projekt ovakve vrste u Općini Posušje i ŽZH koji će između ostalog dovesti do još bolje suradnje i uzajamne pomoći školske i sportske struke.

Inicijativa za ovaj projekt krenula je od profesora tjelesne i zdravstvene kulture g. Ivice Markote a uz punu podršku i pomoć njegova kolege prof. Vladimira Čuture, ravnatelja g. Maria Knezovića kao i ostalih profesorica, profesora i učenika Srednje strukovne škole Posušje.

Taekwondo klub „Poskok“ i Jiu-jitsu klub „Poskok“ iz Posušja predstavili su ove borilačke sportove posuškim srednjoškolcima i njihovim profesorima, a osim toga predstavili su i rad sa različitim rekvizitima koji se koriste u funkcionalnom treningu za rekreativce i sportaše. U samoj prezentaciji sudjelovalo je osam članova taekwondo kluba, četiri člna jiu-jitsu kluba iz Posušja i dva člana jiu-jitsu kluba iz Tomislavgrada. Cijelu prezentaciju vodili su Petar Boban ( kondicijski i taekwondo trener) i Danijel Boban (jiu-jitsu i taekwondo trener). Djelatnici škole odlično su odradili svoj dio posla animiravši učenike pa je u dvije prezentacije bilo prisutno više od 200 učenika koji su bili odlična publika. U samoj prezentaciji prisutni gledatelji mogli su čuti i vidjeti načine i principe treninga, od uvodnog dijela zagrijavanja i istezanja, osnovne i složene tehnike udaraca, bacanja, poluga te sportsku borbu i samoobranu. Iako su po principima slični ova dva borilačka sporta imaju jako puno različitosti. Dok se taekwondo temelji najviše na borbi u stojećem položaju a dominiraju udarci nogama jiu-jitsu borba se uglavnom odvija u parteru, a dominiraju tehnike rušenja, poluga i gušenja. Ovaj projekt je imao je za cilj i pomoći svima koji imaju bilo kakve predrasude o borilačkim sportovima a žele ih trenirati da pobliže upoznaju pojedini sport i da im se olakša izbor sada dok su u školi ali i jednog dana kada odu u veće gradove na studij. Taekwondo i Jiu-jitsu klub u Posušju uvijek imaju otvorena vrata za sve koji se žele baviti sportom bilo kao rekreacijom ili natjecateljskom disciplinom, a za početi baviti se bilo kojim sportom nikad ne može biti kasno osim ako mi tako odlučimo.

Iako danas ima jako velik izbor sportskih klubova i fitnes centara relativno mali broj populacije srednjoškolaca i studenata za vrijeme studija bave se sportom ili rekreacijom a sve više dolazi do izražaja sjedilački način života što dovodi do gubitka funkcije tijela i različitih akutnih i kroničnih simptoma bolesti mišića, zglobova, tetiva i kostiju. Također izostanak fizičke aktivnosti može dovesti i do smanjenja koncentracije te poremećaja sna i prehrane što se može manifestirati opadanjem rezultata u školi ili na studiju.

Suradnja ovih sportskih klubova sa osnovnim i srednjim školama je odlična i nastavit će se sa ovakvim ili sličnim projektima. Obzirom da je i ravnatelj posuške gimnazije fra Grge Martića prof. Ante Jukić sa svojim djelatnicima podržao ovaj projekt uskoro će se održati prezentacija i profesorima i učenicima te škole.

Posušje.net/TKD Poskok Posušje

OGLASI

Loading